Κυριακή, Δεκεμβρίου 21, 2008

ΑΡΣΕΝΙΚΟ, ΔΑΝΤΕΛΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΥΤΑΤΕΣ ΓΡΙΟΥΛΕΣ - ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ


Ο Frank Capra (1897-1991) είναι δημιουργός αρκετών ταινιών που χαρακτηρίζονται κλασικές. Όχι με βαρύγδουπους, πολύπλοκους ορισμούς, αλλά επειδή, απλούστατα, τόσα χρόνια μετά την εποχή τους βλέπονται εξ ίσου ευχάριστα και διατηρούν τη φρεσκάδα τους. Και βέβαια, χρησιμοποιώ τη λέξη ευχάριστα επειδή ο Capra γύρισε κυρίως κωμωδίες, είδος που κατά γενική ομολογία σήμερα περνά μεγάλη κρίση.
Από τις πιο αστείες και έξυπνες ταινίες του είναι το "Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα" του 1944, όπου, εκτός από το κλασικό οπτικό και λεκτικό χιούμορ, υπάρχει και το στοιχείο του "μαύρου". Και πώς να μην υπάρχει, αφού εδώ συναντάμε δύο γλυκύτατες γριούλες που μένουν μαζί, θείες του ήρωα, οι οποίες... δολοφονούν κατά συροήν (και από συμπόνοια) τους υποψήφιους νοικάρηδες ενός δωματίου και τους θάβουν στο υπόγειο. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν το όλο σκηνικό ανακαλύπτεται τυχαία από τον ανιψιό τη μέρα ακριβώς που ο τελευταίος παντρεύεται, ενώ στη φάση μπαίνει και ένας ψυχωτικός γκάνγκστερ που μοιάζει με τον Μπόρις Καρλόφ με τον αλκοολικό βοηθό - γιατρό του. Καταλαβαίνετε τι γίνεται στη συνέχεια.
Ο Capra σκηνοθετεί όπως πάντα με κομψότητα, μαεστρία και στιλ, τα κωμικά ευρήματα διαδέχονται το ένα το άλλο και την παράσταση κλέβει ο Κάρι Γκραντ σε έναν από τους χαρακτηριστικότερους ρόλους του, με παίξιμο και γκριμάτσες που βγάζουν ακόμα περισσότερο γέλιο. Η ταινία προδίδει βέβαια τη θεατρική καταγωγή της, αφού μιλάμε περίπου για μια "κωμωδία δωματίου", είναι όμως όλα τόσο αστεία και ευχάριστα μέσα στο μαύρο χιούμορ τους, που το - συνήθως μειονέκτικό αυτό χαρακτηριστικό για τον κινηματογράφο - συγχωρείται και ξεχνιέται, καθώς ο θεατής απορροφάται στην παρακολούθηση της έξυπνης υπόθεσης. Γι' αυτούς τους λόγους (και όσους άλλους ανακαλύψετε) δεν διστάζω κι εγώ να χαρακτηρίσω την ταινία κλασική.

Ετικέτες ,

4 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Υποτιμημένο διαμαντάκι. Συγχαρητήρια για την υπενθύμισή του.

Δεκεμβρίου 23, 2008 3:12 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Υποτιμημένο διαμαντάκι. Συγχαρητήρια για την υπενθύμισή του.

Δεκεμβρίου 23, 2008 3:12 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Για το διαμαντάκι συμφωνούμε φυσικά. Υποτιμημένο δεν ξέρω όμως, γιατί αρέσει πολύ σε μια μεγάλη γκάμα ανθρώπων που το έχουν δει παλιότερα ή πρόσφατα και όλοι συμφωνούν ότι είναι από τις καλύτερες κωμωδίες. Τώρα αν εννοείς υποτιμημένο στα Όσκαρ ή σε άλλα βραβεία, ε, το λες και μόνος σου κάπου στο μπλογκ σου: Ας μη δίνουμε πολλή σημασία στα Όσκαρ.

Δεκεμβρίου 23, 2008 9:02 μ.μ.  
Blogger W. said...

Σωστόοοοος.

Δεκεμβρίου 24, 2008 9:07 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker