Δευτέρα, Οκτωβρίου 16, 2006

ΤΡΙΠΑΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ "SKANNER DARKLY"


Το "A Skanner Darkly" του πάντοτε ενδιαφέροντος και απρόβλεπτου Richard Linklater, βασίζεται στο ομώνυμο έργο του μεγάλου Philip Dick και μένει πιστό στο πνεύμα του, που για μια ακόμα φορά αφορά την διερεύνηση των ορίων (πάντοτε δυσδιάκριτων στον Dick) ανάμεσα στη φαντασία και την αλήθεια(;), το όνειρο και την πραγματικότητα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ εθιστικό ναρκωτικό του μέλλοντος, που καταργεί τα όρια όσων αναφεραμε παραπάνω - ίσως μάλιστα και να υλοποιεί τα όνειρα. Ένας ντετέκτιβ ψάχνει να βρει τις πηγές και τους μεγαλοπρομηθευτές του ναρκωτικού - στο οποίο και ο ίδιος είναι εθισμένος - καταλήγοντας να παρακολουθεί τον εαυτό του.
Η ταινία είναι γυρισμένη με την ίδια τεχνική που χρησιμοποίησε ο Linklater πριν μερικά χρόνια στο Waking life, ένα περίεργο δηλαδή "φιλτράρισμα" της εικόνας, που την μετατρέπει σε ένα είδος κινούμενου σχέδιου και της προσδίδει μια "ψυχεδελική" χροιά, η οποία, αν και για κάποιους γίνεται κουραστική, εδώ είναι ταιριαστή με το όλο κλίμα του έργου.
Σίγουρα δεν είναι αριστούργημα, βλέπεται όμως με ενδιαφέρον - και περιέργεια, αν δεν γνωρίζετε το εφφέ της μετατροπής σε κινούμενο σχέδιο. Όσο για το αρκετά ασαφές σενάριο... ε... στον κόσμο του Dick βρισκόμαστε...
ΥΓ: Για μένα όλα τα λεφτά - και το χιουμοριστικό μέρος μιας σκοτεινής κατά τα άλλα ταινίας - είναι οι απίστευτοι, παρανοϊκοί διάλογοι (και πράξεις) ανάμεσα στους μαστουρωμένους ήρωες, οι οποίοι αποτελούν μια από τις πιο παράξενες παρέες που καταγράφηκαν ποτέ σε φιλμ (Κιάνου Ριβς, Γούντι Χάρελσον, Ρόμπερτ Ντάουνι Jr. Ο τελευταίος ιδιαίτερα δίνει ένα παροξυσμικό ρεσιτάλ παράνοιας). Όσο για τον απρόβλεπτο, όπως είπα, Linklater, είμαι από τώρα περίεργος για το τι θα σκαρώσει στην επόμενη ταινία του...

Ετικέτες ,

3 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

μου άρεσε πολύ περισσότερο το awaking life. Στο a scanner darkly το σκίτσο είναι πολύ πιο "συμπαγές" ,πολύ πιο κλισέ και δεν νομίζω πως το έργο του dick έχει μεταφερθεί με επιτυχία.

Οκτωβρίου 16, 2006 11:51 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Waking Life είναι και όχι awaking life. Ως P. K. Dick φαν και του Linklater είχα μεγάλες προσδοκίες για το Scanner Darkly. Αποτυγχάνει να μεταφέρει τα μηνύματα του βιβλίου π.χ. την παρακολούθηση των πολιτών από τις κυβερνήσεις (τόσο επίκαιρο στις μέρες μας).

Απ' τις ταινίες που επιβεβαιώνουν τον κανόνα ότι η στεγνή μεταφορά βιβλίων σε ταινίες δεν είναι η σίγουρη συνταγή επιτυχίας.

Οκτωβρίου 17, 2006 12:37 π.μ.  
Blogger vandimir said...

Waking Life : Πολύ σωστά. Ευχαριστώ.

Το Scanner Darkly είναι από τα λίγα βιβλία του Dick που ΔΕΝ έχω διαβάσει. Η παρατήρησή μου για το πνεύμα του συγγραφέα αφορούσε το συνεχές πάρε - δώσε ανάμεσα σε πραγματικότητα και όνειρο ή φαντασία, στον προβληματισμό για το τι ακριβώς είναι η "πραγματικότητα" κλπ., θέματα που συναντιούνται σ' όλο το έργο του.

Οκτωβρίου 18, 2006 12:32 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker