Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2006

ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΑ ΦΩΤΑ ΣΤΟ ΣΟΥΡΟΥΠΟ


Ο Φιλανδός Aki Kaurismaki είναι ένας σκηνοθέτης τόσο στυλάτος και αναγνωρίσιμος, που ή σου αρέσει πολύ ή καθόλου. Προσωπικά συγκαταλέγομαι στην πρώτη κατηγορία, και ως εκ τούτου χάρηκα που είδα μια ταινία του, τα "Φώτα στο σούρουπο" (Lights in the dusk), μετά από 4 χρόνια απουσίας. Προσοχή όμως: Οι περισσότεροι ξέρουν τον Kaurismaki από τις ιδιόρυθμα χιουμοριστικές του ταινίες. Πλην όμως, αυτός κατά καιρούς κάνει και δράματα, ενίοτε μάλιστα σπαραχτικά (το παγωμένο, νεκρό σχεδόν, φιλανδικό αστικό ή μη τοπίο συμβάλλει πολύ σ΄αυτό). Εδώ λοιπόν πρόκειται για δράμα, όχι ωστόσο τόσο σπαραχτικό όπως, ας πούμε, το "Κορίτσι με τα Σπίρτα". Εδώ το υπόγειο, ιδιοσυγκρασιακό χιούμορ του σκηνοθέτη υπάρχει σε μετρημένες δόσεις, για κωμωδία όμως δεν πρόκειται με τίποτα.
Η ιστορία του μοναχικού, κακομοίρη looser με τα αδύνατο να πραγματοποιηθούν όνειρα, που θαμπώνεται από τη μοιραία, όμορφη γυναίκα, η οποία όμως απλά τον χρησιμοποιεί για τους πονηρούς σκοπούς μιας συμμορίας, συγκινεί και έχει κάτι από νουάρ ατμόσφαιρα - ειδωμένη όμως μέσα από το ισχυρό προσωπικό φίλτρο του σκηνοθέτη, που "Καουρισμακοποιεί" το νουάρ και οποιοδήποτε άλλο είδος με το οποίο κατά καιρούς καταπιάνεται.
Άκαμπτο παίξιμο, σχεδόν μονολεκτικοί διάλογοι, άδεια αστικά τοπία, αμήχανες σιωπές ή κινήσεις, όλα τα γνώριμα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον τόσο οικείο στους φίλους κόσμο του βρίσκονται εδώ. Πάντως, παρά το ότι την είδα όπως πάντα με ενδιαφέρον και, τελικά, μου άρεσε, δεν τη θεωρώ από τις πολύ καλές του ταινίες. Ωστόσο οι φανς πρέπει να τη δουν - γνωρίζοντας, επαναλαμβάνω, ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται για κωμωδία.
Συνίσταται λοιπόν, αλλά μόνο για φίλους. Αυτούς που πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με τό έργο του, ενδέχεται να τους ξενίσει η ιδιόρυθμη γραφή του.

Ετικέτες ,

2 Comments:

Blogger Philip Winter said...

Είδα και τα "Φώτα στο Σούρουπο" και μπορώ να πω πως είμαι και εγώ φαν του Καουρισμάκι!
Ένα μικρό κομψοτέχνημα στον κόσμο του Καουρισμάκι και του «ρεαλισμού του Βορρά» με άψογη οικονομία, στυλ, μικρές λυρικές πινελιές, λιτότητα και έναν κεντρικό ήρωα που συνεχίζει να παλεύει παρά τις αντιξοότητες. Αυτή τη φορά ο Φινλανδός σκηνοθέτης συνδυάζει ένα είδος αστυνομικής πλοκής (μια άλλη από τις ταινίες του Καουρισμάκι που το κάνουν αυτό είναι το Προσέλαβα έναν επαγγελματία δολοφόνο) με την ανθρώπινη ματιά του σε αντιηρωικούς, συνηθισμένους ανθρώπους που ο εμπορικός κινηματογράφος γενικά ασχολείται σπάνια μαζί τους.
Θα δω σύντομα και το "Ariel".

Ιουνίου 08, 2011 2:30 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου. Απλώς δεν είναι από τις πολύ αγαπημένες μου ταινίες του. Καλή ταινία όμως είναι σίγουρα.

Ιουνίου 08, 2011 5:59 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker