Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024

ΜΙΑ GIALLO "ΛΕΠΙΔΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ"


 Ένας συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής ειδικευμένος σε μουσική ταινιών τρόμου νοικιάζει απομονωμένη στην εξοχή βίλα για να δουλέψει απερίσπαστος. Ωστόσο μια σειρά φόνων - κυρίως γυναικών, αλλά όχι μόνο - και άλλα περίεργα, μόνο να στο να τον αφήσουν ήσυχο να δουλέψει δεν συμβάλλουν...

Πρόκειται για το ιταλικό (βεβαίως) giallo "Λεπίδα στο Σκοτάδι" ("La casa con la scala nel buio" στα ιταλικά), που γύρισε το 1983 ο Lamberto Bava. Ο οποίος βεβαίως είναι b-μουβάς και γιος του θρυλικού Alberto Bava, που επηρέασε όσο κανένας τον Argento και του οποίου η γνωστότερη ταινία είναι "Οι Δαίμονες". Η φιλμ δεν κινείται στο χώρο του φανταστικού, όπως και πολλά άλλα φιλμ του είδους. Και, βεβαίως, διαθέτει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του : Όμορφες γυναίκες, ευφάνταστους φόνους, ψυχαναλυτικές εξηγήσεις, κακές ερμηνείες, γκροτέσκες εικόνες κλπ. κλπ. Το συγκεκριμένο μάλιστα φιλμ πατά (εμπνέεται κατ' ευθείαν μπορώ να πω) από το "Ψυχώ" του Χίτσκοκ - έως και, μπορούμε να πούμε, κάνει άμεσες αναφορές σ' αυτό.

Τι να πω; Οι φίλοι των giallo θα το αγαπήσουν. Το είπα ότι πρόκειται για τυπικό δείγμα άλλωστε. Προσωπικά δεν συγκαταλέγομαι στους φανατικούς του είδους, αν και βλέπω τις ταινίες αυτές σχετικά ευχάριστα. Γι΄΄αυτό και να μη χαμογελάσω σε αρκετά σημεία (σε μερικές ηθοποιίες π.χ.). Όσο για την ατμόσφαιρα των 70ς είναι σε όλα τα επίπεδα κάτι περισσότερο από εμφανής. Για "πιστούς" μόνο.

Ετικέτες , ,

eXTReMe Tracker