Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2020

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΔΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ῾ἉΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ ΤΖΕΪΝ ΜΑΝΣΦΙΛΝΤ῾῾

 


Ο γνωστός ηθοποιός Billy Bob Thornton ενίοτε περνά πίσω από την κάμερα. Το 2012 λοιπόν σκηνοθετεί (και είναι ένας από τους 2 σεναριογράφους) την 4η φιξιόν ταινία του (έχει κάνει και ένα ντοκιμαντέρ), το ῾῾Jayne Mansfield's Car῾῾. Και βρίσκει ένα πολύ δυνατό καστ: Ο ίδιος βεβαίως, ο Ρόμπερτ Ντιβάλ, ο Τζον Χαρτ, ο Κέβιν Μπέικον, ο Ρόμπερτ Πάτρικ...

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο Νότο το 1969 και στρέφεται γύρω από μια πολυμελή πλούσια οικογένεια και τα πολλά της προβλήματα. Σχέσεις γονιών - παιδιών, που εκτείνονται σε τρεις γενεές, παλιά τραύματα, συγκρούσεις, σχέσεις αγάπης - μίσους κλπ. κλπ. Ο ηλικιωμένος πάτερ φαμίλιας είναι συνρηρητικός (σε βαθμό αρτηριοσκληρωτικό), ο ένας γιος ακολουθεί τα χνάρια του, ο άλλος βρίσκεται στο αντίθετο άκρο (χίπι, πολιτικοποιημένος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, ναρκωτικά κλπ.), ο τρίτος πάλι ελαφρά καθυστερημένος, με δικό του στιλ και προτιμήσεις. Ο γέρος όμως υποφέρει από ένα παλιό τραύμα: Η γυναίκα του, δεκαετίες πριν, τους είχε εγκαταλείψει μην αντέχοντας το καταπιεστικό κλίμα, παντρεύτηκε ένα άγγλο και έζησε εκεί. Τώρα, χρόνια μετά, μαθαίνουν ότι πέθανε. Η βρετανική οικογένεια (ο ηλικιωμένος πλέον σύζυγος και τα δυο του παιδιά από άλλο γάμο) φτάνουν στην Αμερική και φιλοξενούνται στην έπαυλη για την κηδεία.

Καταλαβαίνετε λοιπόν: Συγκρούσεις, κάποιοι έρωτες, τεταμένες σχέσεις, που, ωστόσο, συχνά μεταλλάσονται, σε ένα ψυχολογικό δράμα, το οποίο δεν μπορώ να πω ότι με κέρδισε (έχει και μεγάλη διάρκεια), διαθέτει όμως πολύ καλές ηθοποιίες, αν αυτό αποτελεί κίνητρο για να το δείτε. Φυσικά στο βάθος υπάρχει το φόντο της σύγκρουσης της διχασμένης Αμερικής των 60ς (επαναστατικό κινημα κόντρα σε μια εξοργιστικά συντηρητική μεγαλοαστική τάξη), αλλά το φιλμ επικεντρώνεται στις ψυχολογικές σχέσεις των ηρώων και στις αποκαλύψεις παλιών τραυμάτων. Το πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι αποτελεί απλώς το φόντο.

Κουράστηκα λιγάκι.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker