Τρίτη, Οκτωβρίου 29, 2013

ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΑ ΚΑΛΟΣ κ. ΤΣΙΠΣ

Εκεί πίσω στα 1939 ο "παντός καιρού" σκηνοθέτης (όπως και πάμπολλοι άλλοι άλλωστε) Sam Wood (1883-1949) μαζί με τον Sidney Franklin (1893-1972) μεταφέρουν στην οθόνη το βιβλίο του James Hilton "Goodbye, Mr Chips". Η ταινία γίνεται μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για μια ιστορία που διαδραματίζεται σε εύρος 60 χρόνων και παρακολουθεί τη ζωή ενός καθηγητή λατινικών, από τη νεαρή του ηλικία, όταν πρωτοπαρουσιάζεται στο σχολείο αρρένων (όπου θα υπηρετήσει για όλη του τη ζωή) μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Παράλληλα με τη ζωή του περνάν και κάποια από τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη Μεγάλη Βρετανία. Ο βασικός ρόλος ερμηνεύεται από τον πολύ καλό Ρόμπερτ Ντόνατ, ενώ στο φιλμ κάνει την πρώτη της εμφάνιση η Greer Garson.
Η ταινία φοβάμαι ότι σήμερα δείχνει απόλυτα την ηλικία της. Κατά τη γνώμη μου το μεγάλο της πρόβλημα είναι η μονοδιάστατη οπτική της και μάλιστα σε πολλά επίπεδα:
Από τη μία υπάρχουν οι χαρακτήρες. Ε, λοιπόν, όλοι είναι "καλοί". Πάρα πολύ καλοί. Με πρώτο και καλύτερο βέβαια τον πρωταγωνιστή. Ο υπέροχος αυτός κ. Τσιπς, νεαρός καθηγητής αρχικά, μοναχικός μεσήλικας στη συνέχεια, με ένα σύντομο διάλειμμα γάμου και έρωτα στη ζωή του, γηραιός στη συνέχεια και στο τέλος, παραμένει πάντοτε υπέροχος. Ιδεαλιστής, απόλυτα δοσμένος στη δουλειά του, με βαθιά αγάπη στα παιδιά που διδάσκει, με χιούμορ όποτε χρειάζεται, είναι πάντοτε ένας "καλός άνθρωπος". Τίποτα δεν σκιάζει τη ζωή του, ποτέ δεν μπαίνει σε κάποιον πειρασμό, ποτέ δεν αμφιβάλλει ή δεν σκοντάφτει. Και φυσικά και στον έρωτα - που έρχεται κάπως αργά - είναι ιδανικός: Ρομαντικός, πιστός, αφοσιωμένος στη γυναίκα που αγαπά. Με λίγα λόγια τέλειος. Συγνώμη, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν στ' αλήθεια τέτοιοι ιδανικοί χαρακτήρες.
Από την άλλη πάλι υπάρχει το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό των κλειστών σχολείων - οικοτροφείων, τα οποία είναι αρρένων ή θηλέων μόνο (κάτι σαν τη σχολή του Χάρι Πότερ, αλλά με αγόρια μόνο στον "κ. Τσιπς"). Ε, λοιπόν αυτό το σύστημα παρουσιάζεται στο φιλμ ως τέλειο. Ακόμα κι αν υπάρχουν κάποιες ."άβολες" στιγμές, η αγάπη, η συνεργασία, η αμοιβαία κατανόηση καθηγητών - μαθητών είναι δεδομένη και πάντοτε το σύστημα λειτουργεί άψογα. Καμιά σκιά, καμιά σύγκρουση, κανένα σκοτεινό σημείο. Και, βέβαια, καμία σχέση με ταινίες με παρόμοιο θέμα όπως "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών".
Αν εξαιρέσουμε όλη αυτή τη συσσωρευμένη αφέλεια, η ταινία περιέχει ορισμένες πραγματικά συγκινητικές στιγμές, οι οποίες πάντως μάλλον έρχονται σπάνια σε μια γενικά επίπεδη αφήγηση. Σας είπα: Είναι από τα παλιά φιλμ που προσωπικά θεωρώ μάλλον ξεπερασμένα και βαρετά.

Ετικέτες , ,

4 Comments:

Blogger argiris-cinefil said...

Εγώ αντιθέτως μια ταινία που με άγγιξε και με συγκίνησε τόσο πολύ με την τρυφερότητα και την νοσταλγική της διάθεση δεν θα την έλεγα ξεπερασμένη. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη ταινία έχει αντέξει στον χρόνο παρά την όντως μονοδιάστατη αφέλειά της. Άλλωστε δεν το κρύβει. Αν λοιπόν την κρίνεις αυστηρώς ρεαλιστικά τότε ναι έχεις δίκιο. Αλλά δεν νομίζω ότι ο σκοπός της ήταν αυτός.

4/5: Πολύ καλή

Οκτωβρίου 30, 2013 1:05 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Προφανώς είναι σεβαστή η γνώμη σου. Απλώς, πέρα της αφέλειας και του κλίματος "όλα είναι καλά" που επισήμανα, προσωπικά δεν κατάφερε να με συγκινήσει παρά σε λίγα μόνο σημεία. Το βρήκα κάπως "επίπεδο" σαν πλοκή και σκηνοθεσία.

Νοεμβρίου 04, 2013 8:05 π.μ.  
Blogger argiris-cinefil said...

Ναι το καταλαβαίνω γιατί δεν σε άγγιξε και γιατί την θεωρείς ξεπερασμένη, ωστόσο θα διαφωνήσω με την επίπεδη πλοκή και σκηνοθεσία. Θεωρώ ότι είχε πλούσια αφήγηση και καλή σκηνοθεσία από τον ούτως η άλλως ικανότατο και ευέλικτο σκηνοθέτη Sam Wood. Γενικά την βρίσκω μια καλά δομημένη ταινία σε όλα τα τεχνικά της μέρη. Όμως γούστα είναι αυτά κι εξαρτάται από τα προσωπικά κριτήρια του καθενός. Βλέπεις σαν φανατικός του Κλασικού Χόλυγουντ έχω μια παραπάνω ευαισθησία σε αυτές τις ταινίες ;)

Νοεμβρίου 04, 2013 12:39 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

A, ότι και μένα μου αρέσει το κλασικό Χόλιγουντ το έχεις καταλάβει. Απλώς δεν μου αρέσει μόνο αυτό, αλλά και πολλά άλλα λιγότερο mainstream πράγματα (το σχόλιο είναι άσχετο με τον κ. Τσιπς )

Νοεμβρίου 04, 2013 5:11 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker