Σάββατο, Ιουνίου 08, 2013

"IN A LONELY PLACE" ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Το 1950 ο Nicholas Ray (1911-1979) γυρίζει μια από τις καλύτερες ταινίες του (και από τις καλύτερες του παλιού Χόλιγουντ γενικότερα κατά τη γνώμη μου), το "In a Lonely Place" με τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ και Γκλόρια Γκράχαμ. Ταινία που παραμένει σχετικά άγνωστη και που δύσκολα κατατάσεται σε είδος, καθώς εχει στοιχεία από ερωτικό δράμα, από νουάρ, από θρίλερ, αλλά και μια κριτική ματιά στο ίδιο το Χόλιγουντ και την κινηματογραφική βιομηχανία γενικότερα.
Ο ήρωας είναι γνωστός σεναριογράφος του Χόλιγουντ, με εντελώς βίαιο χαρακτήρα, που μπορεί να αγγίξει τα όρια της παράνοιας. Όταν, μετά από καιρό, μοιάζει να έχει βρει τη γυναίκα της ζωής του και - παραμερίζοντας για πρώτη ίσως φορά τον κυνισμό του - να είναι ερωτευμένος, ενώ συγχρόνως δουλεύει πυρετωδώς ένα σενάριο που τον ενδιαφέρει πολύ, θεωρείται βασικός ύποπτος για το φόνο μιας άλλης κοπέλας, που είχε περάσει μια νύχτα στο σπίτι του.
Ο θεατής μέχρι την τελική αποκάλυψη (την οποία φυσικά εγώ δεν θα σας αποκαλύψω) αμφιταλαντεύεται διαρκώς ανάμεσα στην πιθανή ενοχή ή αθωότητα τού, ούτως ή άλλως, αρνητικού χαρακτήρα ήρωα. Έτσι η ταινία περνά διαρκώς από το ερωτικό δράμα στο αστυνομικής υφής σασπένς, καθώς παράλληλα εξετάζονται και οι σχέσεις του ζευγαριού, με τις διάφορες φάσεις που διανύουν. Κι επειδή όλα αυτά, όπως είπαμε, συμβαίνουν στο Χόλιγουντ (άλλωστε και η κRay οπέλα είναι μια άσημη στάρλετ), εντοπίζουμε στοιχεία που μπορεί να μας θυμίσουν φιλμς από το "Sunset Boulevard" ως τις "Υποψίες" του Χίτσκοκ. Η κριτική στο Χόλιγουντ είναι σαφής. Οι μηχανισμοί του, οι αγχωτικοί ρυθμοί του, οι διασυνδέσεις... Αλλά το "Lonely Place" του τίτλου μπορεί κάλλιστα να αναφέρεται σ' αυτό (και στα όσα κρύβονται κάτω από τη γεμάτη χλιδή, απαστράπτουσα επιφάνεια), όσο και στο εσωτερικό του ήρωα, στη βαθύτερη μοναξιά του, που τελικά είναι αποτέλεσμα του χαρακτήρα του. Συγχρόνως απολαμβάνουμε ένα ρεσιτάλ από κυνικές (και με χιούμορ) ατάκες του Μπόγκαρντ, ο οποίος, παρά την επιφανέιακή γενναιότητα, την επιλογή της μοναξιάς ως τρόπου ζωής και την περιφρόνησή του προς όλους, είναι κι αυτός ευάλωτος και, όπως δείχνει ο βαθύς έρωτας για τη γοητευτική του γειτόνισα, κατά βάθος ψάχνει κι αυτός να βρει ένα στήριγμα στη ζωή. Το όλο πράγμα γίνεται συγκλονιστικότερο και ακόμα πιο δυνατό αν σκεφτούμε ότι στο φιλμ έχουν παρεισφρύσει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία του ίδιου του Ray.
Όλα τα παραπάνω δίνονται με ένα κομψό και φίνο κινηματογραφικό τρόπο (και με όμορφη ασπρόμαυρη φωτογραφία), που δείχνει το πόσο σημαντικός υπήρξε ο δημιουργός αυτός. Και, επίσης, πόσο σημαντικότερο υπήρξε το παλιό Χόλιγουντ από το σημερινό ξενέρωτο κακέκτυπό του (θα πω για πολλοστή φορά στο μπλογκ αυτό ότι οι εξαιρέσεις σαφώς υπάρχουν, αλλά η κριτική μου αναφέρεται στο σύνολο, στη γενική εικόνα του πράγματος). Μου κάνει πραγματικά εντύπωση, για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα μόνο, το πόσο λίγη σημασία έδιναν τότε στο περίφημο χάπι εντ. Πολύ περισσότερες ταινίες τελείωναν όπως έπρεπε και ήταν φυσικό να τελειώσουν, άσχετα αν αυτό το τέλος ήταν "καλό" ή "κακό". Και δεν φοβόντουσαν να δείξουν όλη την απελπισία ενός ήρωα (και πιθανού σούπερ σταρ της εποχής), δίχως να χρυσώσουν κανένα χάπι. Άλλωστε στα περισσότερα νουάρ, είδος και δημοφιλές και με μεγάλους ηθοποιούς, τα περισσότερα τέλη ήταν κάθε άλλο παρά χαρούμενα.
Τέλος πάντων, προσωπικά θεωρώ την ταινία εξαιρετική και τη συνιστώ. Και, όπως φαίνεται, το box office, παρά το ότι προφανώς έπαιζε ανέκαθεν σημαντικό ρόλο, δεν ήταν πάντοτε το Α και το Ω των επιλογών...

Ετικέτες ,

3 Comments:

Blogger argiris-cinefil said...

Την θεωρώ λιγάκι υπερτιμημένη ως προς την τόση μεγάλη αξία που της δίνουν. Μου άρεσε αρκετά ωστόσο την περίμενα πιο δυναμική. Δεν λέω καλός και χρυσός ο καυτηριασμός των μηχανισμών του Χόλλιγουντ αλλά για μένα παίζει σημαντικό ρόλο και το πώς παρουσιάζεται το όλο πράγμα κι εκεί για μένα είναι το μειονέκτημα της ταινίας: βρήκα την πλοκή φτωχή με αδύναμη αφήγηση, υπερβολικές αντιδράσεις, πολλές καταστάσεις “μεγεθυνόντουσαν” περισσότερο από όσο θα ‘πρεπε, σε κάποια σημεία επαναλαμβανόταν και γενικά μου φάνηκε κάπως “στημένη” η όλη δράση της (αν θυμάμαι καλά σχεδόν όλη η ιστορία της εξελισσόταν στην οικία του Μπόγκαρτ – κάτι που για μένα έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτά που είπα προηγουμένως). Έτσι τα βλέπω εγώ τουλάχιστον όπου εξαρτάται από τις απαιτήσεις που έχει ο κάθε ένας από μια ταινία αυτού του είδους. Δυο παραδείγματα όπου πιστεύω ότι καυτηριάζουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τους μηχανισμούς του Χόλλιγουντ και παρουσιάζονται σε πολύ πιο πλούσια κινηματογραφική γλώσσα, που γυρίστηκαν την ίδια σχεδόν εποχή και τοποθετούνται στο ίδιο περίπου κινηματογραφικό είδος, είναι το αξεπέραστο φυσικά “Sunset Boulevard” και το πολύ καλό “The Bad and the Beautiful” του Minnelli.

Το σημερινό Χόλλιγουντ έχει καταντήσει τόσο μα τόσο προβλέψιμο, βαρετό...

3,5/5: Αρκετά καλή

Ιουνίου 09, 2013 1:57 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Σίγουρα είναι πιο χαμηλότονη ταινία και όχι τόσο δυναμική σε σχέση μ' αυτές που αναφέρεις. Ωστόσο μου αρέσει πολύ.
Για το Χόλιγουντ τα παραδείγματα που φέρνεις είναι ταινίες των οποίων το βασικό θέμα είναι αυτό. Στο "Lonely pl." όμως αποτελεί μόνο ένα από τα θέματά του και ίσως όχι το κύριο. Πάντως κι εμένα το Sunset bvd. μου αρεσει περισσότερο, αν έπρεπε να συγκρίνω.

Ιουνίου 10, 2013 2:27 μ.μ.  
Blogger argiris-cinefil said...

Καλά για το "Sunset bvd." για μένα δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης, όπου όχι μόνο είναι από τις πολύ αγαπημένες μου ταινίες αλλά μπορεί και να το έβαζα και στις 50 καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ.

Ιουνίου 11, 2013 12:50 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker