Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2011

ΟΙ X-MEN ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ


Το έχω πει πολλές φορές: Βαριέμαι τα περισσότερα υπερηρωικά φιλμ και όλα σχεδόν τα αντίστοιχα κόμικς. Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένες εξαιρέσεις. Οι Batman του Μπάρτον και του Νόλαν είναι μερικές απ' αυτές. Η σειρά των Χ-Men είναι μια άλλη - όχι τοσο καλή κατά τη γνώμη μου όσο οι "Μπάτμαν", αλλά πάντως μου είναι συμπαθής.
Αφού λοιπόν η εν λόγω ομάδα μεταλλαγμένων έμοιαζε να έχει ολοκληρώσει την παρουσία της στην οθόνη με τα τρία πρώτα φιλμ, το Χόλιγουντ σκέφτηκε - τι πρωτότυπο - να φτιάξει ένα πρίκουελ, τουτέστιν "πώς ξεκίνησαν όλα", όταν ακόμα φτιαχνόταν η υπερομάδα, και έκανε το "Χ-Μen: Η Πρώτη Γενιά" (2011). Μεταφερόμαστε λοιπόν αρχικά στον Β' Παγκόσμιο και στη συνέχεια στο 1962, μπλεκόμαστε ευχάριστα με μια σειρά από ιστορικά γεγονότα... και στο τέλος μαθαίνουμε τι πραγματικά συνέβει με την αμερικανορωσική εμπλοκή στον Κόλπο των Χοίρων και πώς τελικά η ανθρωπότητα γλύτωσε στο τσακ έναν πυρηνικό όλεθρο. Το καλό είναι ότι τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Matthew Vaughn, τον οποίο συμπαθώ ιδιαίτερα με τά το "Kick Ass", και νομίζω ότι τα κατάφερε μια χαρά.
Δίχως να γίνεται ο κακός χαμός στο πανί, δίχως τη βαρετή μετά τα πρώτα 5 λεπτά βιντεοκλιπίστικη οπτική, με βάρος σε διαλόγους και χαρακτήρες, με απόλυτα δικαιολογημένες εναλλαγές "καλών" - "κακών", η ταινία βλέπεται πολύ ευχάριστα νομίζω, δίχως βεβαίως να αποτελεί και κανένα σταθμό της 7ης Τέχνης. Απλώς περνάς μια χαρά, αφού γι' αυτό ακριβώς έχεις πάει σε ένα τέτοιο φιλμ, και μάλιστα δίχως να πηγαίνει να σπάσει το κεφάλι σου απ' τη δίωρη βαβούρα όταν φεύγεις. Και επιπλέον υπάρχει, όπως και στα υπόλοιπα της σειράς, το σοβαρό θέμα που υποβόσκει στους X-Men και είναι το σήμα κατατεθέν τους: Αυτό της διαφορετικότητας και της αποδοχής της ή μη από την κοινωνία.
Μ' αυτό το σκεπτικό έχει ιδιαίτερο βάρος ο ρόλος του (μελλοντικού) Μαγκνέτο και η μετατροπή του σε "κακό", με το ενδιαφέρον στοιχείο ότι η μετατροπή αυτή είναι δικαιολογημένη. Πολύ απλά, πολλοί από εμας θα ακολουθούσαμε πιθανόν τον ίδιο ακριβώς δρόμο με τον βασανισμένο αυτόν υπερήρωα και δεν θα είχαμε καν τύψεις. Βρισκόμαστε δηλαδή πολύ μακριά από τον Απόλυτο Κακό που θέλει να καταστρέψει άνευ λόγου τον κόσμο ή κάτι τέτοιο εξ ίσου βαθυστόχαστο. Ε, όλα αυτά, συν την καλή σκηνοθεσία και το σενάριο που κρατά τον θεατή, είναι τα θετικά μιας ταινίας του είδους αυτού. Είπαμε: Όταν βλέπεις τέτοια φιλμ, κάτι τέτοια στοιχεία είναι το καλύτερο που μπορείς να περιμένεις.
Α, υπάρχει και ένα διαρκές κλείσιμο ματιού και αναφορές στα κόμικς, αλλά αυτές τις πιάνει σε βάθος μόνο ένας φαν των κόμικς αυτών. Επειδή εγώ δεν είμαι, σίγουρα κάτι έχασα που κάποιοι άλλοι κατάλαβαν και διασκέδασαν περισσότερο.

Ετικέτες ,

3 Comments:

Blogger Philip Winter said...

Έχω ακούσει καλές κριτικές, πράγμα σπάνιο για υπερηρωική ταινία.
Δεν με πολυψήνει να την δω, αλλά πέρασα να πω το εξής:
ΠΏΣ είναι δυνατόν η ηθοποιάρα και γυναικάρα Jennifer Lawrence να παίζει σε αυτή την ταινία έναν τέτοιο ρόλο; Με είχε μαγέψει με την δυνατή, γεμάτο τσαγανό, ερμηνεία της στο εκπληκτικό "Winter's Bone" και περίμενα τα επόμενα βήματά της να είναι σε ταινίες του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά, σε ταινίες μη εμπορικές. Με διέψευσε, δυστυχώς, και βυθίζεται μέσα σε αυτό το μπλέ χρώμα. Μαζί βυθίζεται και η ηθοποία της.

Ιουνίου 15, 2011 10:04 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Καταλαβαίνεις ότι το κινηματογραφικό μου βιτσιο με κάνει να βλέπω τα πάντα. Εννοείται όταν λέω ότι οι X-Men είναι καλοί, εννοώ καλοί για το συγκεκριμένο, περιορισμένων δυνατοτήτων είδος. Και για να περάσεις ευχάριστα δυο ώρες τρώγοντας ποπ κορν (που ούτως ή άλλως δεν μου αρέσουν). Δεν το βρίσκω κακό αυτό σαν διάλειμμα.

Ιουνίου 16, 2011 6:00 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Έλα, μωρε, μην είσαι τόσο κακός με τη Τζένιφερ. Άστη να βγάλει κανα δολάριο παρπάνω.
Σοβαρά τώρα, δεν με ενοχλεί να παίζει και στο Superman no 258, φτάνει να εξακολουθήσει να παίζει ΚΑΙ σε θαυμάσιες ταινίες όπως ο "Χειμώνας", και μάλιστα με τέτοια καταπληκτική ηθοποιία. Θα με πείραζε πολύ και μένα αν έκανε πλήρη στροφή και έπαιζε πλέον μόνο σε περιπετειώδεις αμερικανιές. Πάλι καλά που το συγκεκριμένο Χ-Μεν είναι από τα καλά τέτοια.

Ιουνίου 16, 2011 6:05 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker