Δευτέρα, Ιουλίου 07, 2008

ΛΕΜΟΝΙΕΣ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΩΝΟΥΝ


Το ισραηλινό σινεμά, αρκετά αξιόλογο και ενδιαφέρον, συχνά παρουσιάζει ταινίες που υιοθετούν την οπτική της άλλης πλευράς, του "εχθρού", πράγμα που είναι, βέβαια, προς τιμήν του. Έτσι και η "Λεμονιά" (008) του ισραηλινού Eran Riklis αφηγείται ένα μύθο "Δαβίδ εναντίον Γολιάθ", μόνο που εδώ οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί σε σχέση με την ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης: Ο Γολιάθ είναι το πανίσχυρο ισραηλινό κράτος, ο Δαβίδ μια αγέρωχη και αποφασιστική παλαιστίνια, που αποφασίζει να τα βάλει μαζί του και να τραβήξει τη διαμάχη της μ' αυτό ως τα (δικαστικά) άκρα.
Η υπόθεση είναι σχεδόν κωμική μέσα στο παράλογό της, καθώς ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας νοιώθει να απειλείται από έναν μεγάλο και όμορφο λεμονόκηπο που ανήκει στη γειτόνισα παλαιστίνια, διότι από εκεί μπορούν να μπουν... τρομοκράτες, και αποφασίζει να τον καταστρέψει. Πλην όμως... Ωστόσο η ταινία δεν είναι κωμικά, αλλά δραματικά διαπραγματευμένη και με έξυπνο, συμβολικό τρόπο καταφέρνει να δείξει μέσα από μια παραβολή το δράμα που παίζεται εδώ και πολλές δεκαετίες στην πολύπαθη αυτή περιοχή. Συναίσθημα εναντίον άτεγκτου νόμου, φτωχοί και αδύναμοι εναντίον ισχυρών και, φυσικά, πείσμα και αντίσταση ενάντια σε στρατοκρατικές λογικές. Εκτός από την αυθαιρεσία - που αγγίζει τα όρια του παράλογου - της ισραηλινής πλευράς, το φιλμ προλαβαίνει να ρίξει και τις σπόντες του για την παλαιστινιακή (βασικά λόγω ισλαμισμού) αρτηριοσκλήρωση σε θέματα καθημερινότητας (κυρίως σε ό,τι αφορά τον ερωτικό τομέα).
Δεν είναι αριστούργημα, ωστόσο παρακολουθείται ευχάριστα και με αδιάλειπτο ενδιαφέρον και, για όσους ενδιαφέρουν αυτά τα πράγματα, φωτίζει λίγο ακόμα, μέσα από μια ιστορία καθημερινότητας, το δράμα της Μέσης Ανατολής.

Ετικέτες ,

4 Comments:

Blogger Dr.Φλάντζας said...

Αγαπητέ Οπλίτη Ι4, κύριε-κύριε Βαντιμίριε:

Με τιμήν σας αναφέρω πώς αν κε δεν εχω δή την ταινίαν είσθε καλεσμενος δια την παρασημοφόρισιν σας.

Σας αναμενομεν,
Sgt.Φλάντζας

Ιουλίου 08, 2008 6:47 μ.μ.  
Blogger Theoprovlitos said...

Χαιρομεθα δια την υπαρξην τοιαυτων ταινιων.
Επισης ευρισκομεν εκπληκτικην την αφισσαν.

Θα ειχε ενδιαφερον η διοργανωσις εκθεσεως κινηματογραφικων αφισσων από υψηλης αισθητικης μεχρις καρακιτσευμάτων.

Ιουλίου 09, 2008 9:25 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Μμμμ,

Αλλα λογια ν' αγαπιώμαστε. 'Άλλα ντάλλα γραφετε συνεχεια στο mplog, σε τι σινεμαδες πήγατε (λες και δεν εχουμε παει και εμεις σινεμα) μονο και μονο για να μην το φερει η κουβέντα να μας καλεσετε και εμας στην Ερεσσο.
Επειδη δεν ειμαστε και εμεις κυρίες Στρατηγού δεν σημαινει πως δεν παιζουμε και εμεις χαρτάκι.

Αλλα τι τα θες. Τι δουλεια εχουμε εμεις οι λαϊκοι εκει πέρα να τους χαλάμε την περατζάδα. Σημερα αγάπη μου οι λεσβίες εχουν τα λεφτά.

Τούλα

Ιουλίου 09, 2008 5:37 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Όντως, κ. Theoprovlite. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον. Τι να πρωτοβάλεις όμως; Οι ταινίες είναι άπειρες και πολλές απ' αυτές δεν έχουν μόνο μία αφίσα, αλλά παραπάνω. Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία όσων βρίσκονται στο blog είναι αυστηρά οι πρωτότυπες (όχι δηλ. από βίντεο - dvd και ποτέ άλλων χωρών, π.χ, η αμερικάνικη αφίσα μιας γιαπωνέζικης ταινίας κλπ.)

Ιουλίου 11, 2008 12:06 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker