Τετάρτη, Ιανουαρίου 25, 2006

ΚΛΟΥΝΕΪ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΟΥ


Με το "Καληνύχτα και καλή τύχη" ο George Clooney επιβεβαιώνει ότι είναι αξιόλογος σκηνοθέτης, πράγμα που μας είχε πρωτοδείξει με την πρώτη του ταινία "Εξομολογήσεις ενός επικίνδυνου μυαλού". Και προοδευτικός άνθρωπος επίσης (για τα αμερικάνικα δεδομένα τουλάχιστον). Το να επιλέξεις να χτυπήσεις τον συντηρητισμό και τον υστερικό αντικομμουνισμό της μακαρθικής - έστω - περιόδου, είναι μάλλον τολμηρή πράξη στη σημερινή Αμερική του Μπους (που, παρεπιπτόντως, δεν μου βγάζετε από το μυαλό ότι οδεύει αργά αλλά σταθερά προς μία, ήπια ελπίζω, μορφή φασισμού, αλλά αυτό είναι θέμα προς συζήτηση άλλου post...)
Γυρισμένη ασπρόμαυρα, η ταινία καταφέρνει να πιάσει το κλίμα των '50ς (βοηθά και το τζαζέ σάουντρακ), καυτηριάζει τόσο την απύθμενη ηλιθιότητα όσων πίστεψαν στις φασιστικές απόψεις του ΜcCarthy και των γύρω του όσο και την υστερία της εποχής (και όχι μόνο, θα προσθέταμε). Παραδίδει επίσης μαθήματα σωστής δημοσιογραφίας - κυριολεκτικά αποκαλυπτικής - που φαντάζει σχεδόν ουτοπική σε σχέση με τον κιτρινισμό και τη γελοιότητα των σύγχρονων, τηλεοπτικών κυρίως, "αστέρων". Πολύ έξυπνη η ιδέα να χρησιμοποιηθούν φιλμς με τον αληθινό ΜcCarthy, ώστε να μη χρειαστεί να τον υποδυθεί σύγχρονος ηθοποιός.
Καλή ταινία λοιπόν, περισσότερο όμως ένα μάθημα ιστορίας, ιδιαίτερα επίκαιρο στις υστερικά-τρομοκρατημένες-από-κάθε-λογής-δυνάμει-τρομοκράτες μέρες μας.

Ετικέτες ,

2 Comments:

Blogger Dimitri said...

Συμφωνώ σε όλα — αλλά με προβληματίζει το εξής:
Στην ταινία, όπως και στην πραγματικότητα, μόνο ένας συντηρητικός, “πατριώτης” και άψογος νομιμόφρων που δεν έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε “αντιαμερικανική” πράξη, όπως το να υποστηρίζει τις ατομικές ελευθερίες, για παράδειγμα, μπορεί/ούσε να αντιδράσει στη μακαρθική υστερία.
Τι σημαίνει αυτό; Μόνο οι φιλελεύθεροι δεξιοί μπορούν να σταματήσουν τους ακραίους δεξιούς; Προβληματίζομαι, όπως είπα.

Ιανουαρίου 31, 2006 6:14 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Κάτι τέτοια είναι ακριβώς ο λόγος που χαρακτήρισα τον Κλ. προοδευτικό "για τα αμερικάνικα δεδομένα τουλάχιστον". Ταινίες σαν κι αυτή νομίζω ότι κάνουν καλό κυρίως στους Αμερικάνους, με τον γνωστό συντηρητισμό τους και την ελάχιστη πολιτική συνείδηση. Οι Ευρωπαίοι είναι σχετικά περισσότερο ενημερωμένοι για τέτοια θέματα. Οπότε είναι καλό να υπάρχουν παρόμοια φιλμ,ιδιαίτερα στην παρούσα μεσαιωνική κατάσταση.
Τώρα για την συγκεκριμένη παρατήρησή σου, πολύ φοβάμαι ότι τουλάχιστον στη συγκυρία των 50ς, όντως μόνο ένας καθ' όλα νομιμόφρων θα μπορούσε να σταματήσει την ακροδεξιά. Φαντάζεσαι να έβγαινε κάποιος να δήλωνε ότι είναι κομμουνιστής και να στρεφόταν ενάντια στον Μακάρθι; Κατ΄αρχήν κανείς δεν θα του έδινε βήμα στα media. Αυτό ακριβώς δείχνει και τα στενά πλαίσια (ασφυκτικά θα έπρεπε μάλλον να πω) στα οποία κινείται η αμερικάνικη δημοκρατία.

Φεβρουαρίου 02, 2006 9:44 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker