Πέμπτη, Απριλίου 21, 2011

ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ


Το σινεμά του Χονγκ Κονγκ έχει μακρά παράδοση σε βίαιες, αστυνομικής υφής ταινίες ως επί το πλείστον, που επηρέασαν πολύ τις αμερικάνικες αντίστοιχες (με γνωστότερο ίσως άμεσα επηρεασμένο τον Ταραντίνο). Ο Johnny Mak γύρισε δύο μόλις φιλμ και μετά έγινε πετυχημένος παραγωγός στην πατρίδα του. Το πρώτο απ' αυτά γυρίστηκε το 1984 και είναι "Το Μακρύ Χέρι του Νόμου" (Sheng gang qi bing).
Η ταινία θεωρείται ιστορική λόγω του ότι καθόρισε το είδος που αναφέραμε και επηρέασε την πορεία όλου του σινεμά της χώρας. Μια συμμορία κινέζων (The O Gang) περνά παράνομα στο Χονγκ Κονγκ, που τότε ήταν αγγλική αποικία, άρα μια καπιταλιστική, πλούσια νησίδα στην καρδιά της κομμουνιστικής Κίνας, με σκοπό τα μέλη της να βγάλουν λεφτά από μια ληστεία και να γυρίσουν πλούσια στην πατρίδα τους. Από την αρχή όμως κιόλας, πριν καν περάσουν στο Χονγκ Κονγκ, όλα πάνε στραβά...
Μπορεί η ταινία να θεωρείται ιδιαιτέρως επιδραστική, όπως είπαμε, προσωπικά όμως μάλλον βαρέθηκα. Δεν αντέχω τους ηθοποιούς που ουρλιάζουν συνεχώς αντί να μιλάνε ή το χιούμορ που τουλάχιστον εμένα μου φαίνεται επιπέδου πρώτης δημοτικού. Στο τελευταίο βέβαια μπορεί να κάνω και λάθος, αφού ίσως πολλά αστεία να μην μεταφράζονται και τα κινέζικά μου δεν με βοηθούν ιδιαίτερα. Ωστόσο, με την παρούσα μετάφραση και με τη συνοδεία των αντίστοιχων εικόνων, αυτό εισέπραξα. Φυσικά υπάρχει και πολλή βία (πιστολίδι, κυνηγητά και όχι μόνο), που τότε δεν υπήρχαν ακόμα σε τέτοιο βαθμό στο δυτικό σινεμά. Είναι επίσης γεγονός ότι το φιλμ συνδυάζει τη δράση και τη βία που λέγαμε με το background των μελών της συμμορίας, τις μεταξύ τους σκηνές, την κυρίαρχη ανδρική φιλία και το αίσθημα πίστης στη συμμορία που τους διακρίνει και, το είπαμε κι αυτό, κάποιο κωμικό στοιχείο. Στα δικά μου μάτια πάντως όλα αυτά μάλλον δεν έδεναν καλά, παρά το ότι το τελικό κρεσέντο της σφαγής είναι εντυπωσιακό. Κι ας του έλειπε η αληθινή χορογραφία της βίας που σχεδόν πάντοτε πετυχαίνει ένας Τζον Γου (εκ Χονγκ Κονγκ κι αυτός).
Αν σας ενδιαφέρει το είδος και θέλετε να δείτε μια από τις βασικές ταινίες που επηρέασαν τα χιλιάδες φιλμ με συμμορίες, μαφίες ή ανθυπομαφίες, γιακούζα, πιστολίδια και άλλα τέτοια, από τα οποία κυριολεκτικά βρίθει το ασιατικό σινεμά, σας τη συστήνω. Με αρκετές επιφυλάξεις πάντως.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker