Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2011

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ ΣΤΟ "SILVER TONGUES"

Ο Simon Arthur κάνει ένα αν μη τι άλλο ενδιαφέρον ντεμπούτο με την πρώτη του ταινία, το "Silver Tongues" του 2011. Τουλάχιστον από σεναριακή σκοπιά έχει εξασφαλισμένη την πρωτοτυπία: Ένα ζευγάρι γύρω στα 40 περιπλανιέται στις ΗΠΑ επινοώντας κάθε λογής σκληρότητα, μόνο και μόνο για να "παίξει", για τη χάρη και την ηδονή του παιχνιδιού δηλαδή. Προσοχή: Μην πάει ο νούς σας σε βία, σπλάτερ βασανιστήρια ή κάτι τέτοιο. Καμία σχέση. Τα "παιχνίδια" είναι καθαρά ψυχολογικής φύσης. Με πραγματικά ευφάνταστους τρόπους κάνουν, ας πούμε, ένα νιόπαντρο, ερωτευμένο ζευγάρι που βρίσκεται στο μήνα του μέλιτος να χωρίσει, καταρρακώνουν και τις τελευταίες ελπίδες ενός γεράκου που ζει σε γηροκομείο... τέτοια πράγματα. Μιλάμε δηλαδή για ένα ρεσιτάλ κακίας, δίχως όμως σωματική βία. Ώσπου ένα έγκλημα θα δώσει άλλη τροπή στα πράγματα και, τελικά, μια μεγάλη ανατροπή μας περιμένει στο τέλος. Η ταινία είναι χαμηλού προϋπολογισμού, ανεξάρτητη, και βασίζεται καθαρά στο σενάριο. Οι ρόλοι εναλλάσσονται, οι εκπλήξεις είναι αρκετές, οι ανατροπές το ίδιο, με μεγαλύτερη την τελική. Μερικές φορές γίνεται σπαρακτική, όταν πραγματικά δεν αντέχεις να δεις τι άλλο θα σκαρφιστούν οι ήρωές μας για να προκαλέσουν δυστυχία σε άγνωστους συνανθρώπους τους, ενώ παράλληλα ενδιαφέρον έχει και το μεταξύ τους παιχνίδι. Ίσως ο νέος δημιουργός να θέλει να εξερευνήσει τα όρια της έννοιας του παιχνιδιού (αυστηρά για ενήλικες). Ίσως, το πιθανότερο, να μη στοχεύει κάπου, αλλά απλώς να απολαμβάνει αναπτύσοντας την πρωτότυπη ιδέα του. Πάντως, ό,τι κι αν επιδιώκει, το φιλμ κατάφερε να με κρατήσει μέχρι τέλους, όχι με τη θεαματικότητά του (είπαμε ότι πρόκειται για μικρή παραγωγή) και την εικόνα του εν γένει, αλλά με την πρωτότυπη ιδέα του. Γι' αυτό άλλωστε πήρε και το βραβείου σεναρίου στις τελευταίες Νύχτες Πρεμιέρας. Θα παρακολουθήσω με ενδιαφέρον την περαιτέρω πορεία του Arthur. Τελειώνοντας, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ: Ως πού μπορείς να φτάσει κανείς - πέρα και κόντρα σε κάθε ηθική - για να "παίξει", για να βιώσει διάφορους ρόλους, δηλαδή, ουσιαστικά, για να σπάσει την καθημερινή του ρουτίνα;

Ετικέτες ,

3 Comments:

Blogger argiris-cinefil said...

Από αυτά που διάβασα με έκανες να την περιμένω πως και πως. Μου αρέσουν πολύ τέτοιου είδους φιλμ. Το ότι η βία που ασκούν είναι ψυχολογική το βρίσκω χίλιες φορές πιο ενδιαφέρον από ότι την σωματική (σπλάτερ, βασανιστήρια). Εξάλλου από τέτοια έχει γεμίσει η οθόνη. ;)

Ευχαριστώ για την πρόταση.

Οκτωβρίου 07, 2011 3:44 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Όσο γι' αυτό, συμφωνώ 100% μαζί σου. Όχι άλλα Hostel και Saw! Φτάνουν πια! Τα θεωρώ σπλάτερ πορνό και όχι ταινίες τρόμου (που κι αυτές έχουν παρακμάσει πολύ).
Πάντως το συγκεκριμένο φιλμ πολύ αμφιβάλλω αν θα βγει στα σινεμά. Μάλλον πρέπει να το ψάξεις αλλιώς.

Οκτωβρίου 07, 2011 8:26 μ.μ.  
Blogger argiris-cinefil said...

Οι ταινίες τρόμου είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο που σηκώνει πολύ συζήτηση. Δυστυχώς είναι σε πλήρη παρακμή. Για μένα, συνήθως, οι πραγματικά καλές ταινίες τρόμου είναι εκείνες που καλλιεργούν τον τρόμο και όχι να τον “βασανίζουν” με κάθε λογής φτηνά τεχνάσματα. Είμαι υπέρ του αργού, υπομονετικού, μεθοδικού και φυσικά του υπαινικτικού τρόμου. Δηλαδή είμαι της παλιάς "ρομαντικής" σχολής.

Το πρώτο “Saw” το λάτρεψα ενώ το “Hostel” το βρήκα καλό. Από κει και πέρα όμως το χάος. Πολύ εύστοχη η φράση σου “σπλάτερ πορνό”.

Κι εγώ αυτό βλέπω. Μάλλον θα το ψάξω αλλιώς.

Οκτωβρίου 08, 2011 12:13 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker