Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2011

RED ANGEL: Η ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ


Υπάρχουν κάποιες βαθύτατα αντιπολεμικές ταινίες, τις οποίες το να δεις είναι αληθινή δοκιμασία. Συγκλονιστικές μεν, αλλά τόσο εφιαλτικές... Σκέφτομαι το "Ο Τζόνι Πήρε το Όπλο του" για παράδειγμα. Στην κατηγορία αυτών των φιλμ έρχεται να προστεθεί και το "Red Angel" (Akai tenshi) που γύρισε ο Yasuzo Masumura (1924–1986) το 1966.
Μας μεταφέρει στον ούτως ή άλλως άδικο κινεζοϊαπωνικό πόλεμο στη δεκαετία του 30. Η όμορφη ηρωίδα είναι μια νοσοκόμα που στέλνεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Εκεί βιώνει την απόλυτη φρίκη του πολέμου και, ως αληθινός άγγελος, ανακουφίζει τραυματίες χρησιμοποιώντας τον μόνο τρόπο που διαθέτει: Το σεξ. Ταυτόχρονα ερωτεύεται έναν αρκετά μεγαλύτερό της γιατρό, εθισμένο στη μορφίνη για να αντέξει τα όσα συμβαίνουν γύρω του.
Η ταινία βλέπεται πραγματικά δύσκολα. Το μεγαλύτερο μέρος διαδραματίζεται στα πρόχειρα στημένα χειρουργεία, όπου εκατοντάδες βαριά τραυματισμένοι άνθρωποι ψυχοραγούν και σφαδάζουν, ενώ οι γιατροί, μην έχοντας χρόνο και υλικά, αποφασίζουν απλώς ποιους θα αφήσουν να πεθάνουν και ποιους θα ακρωτηριάσουν για να επιβιώσουν. Χειρουργικές επεμβάσεις και κομμένα μέλη αποτελούν ένα σταθερό μοτίβο του σκηνικού. Ωστόσο, μέσα σ΄αυτό το ζοφερό, πνιγηρό περιβάλλον, τό πιο κοντά στην κόλαση που μπορώ να φανταστώ (που επιτείνει και η ασπρόμαυρη φωτοραφία), ανθίζει ένας έρωτας που, σε κάποια σημεία, αγγίζει τα όρια της διαστροφής - προσφιλές άλλωστε θέμα στον Masumura.
Είπα και στην αρχή ότι το να δει κανείς το φιλμ αποτελεί μάλλον δοκιμασία. Ωστόσο αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από τη συγκλονιστικότητά του. Ίσα - ίσα, ακριβώς αυτή η αδυσώπητη καταγραφή της κόλασης είναι που επιτείνει το στοιχείο αυτό. Φεύγοντας έχει κανείς μισήσει τον πόλεμο βαθύτατα, τον πόλεμο που δεν διαθέτει απολύτως τίποτα ηρωικό. Μόνο καθαρή φρίκη. Ο ίδιος ο γιατρός άλλωστε, σα να μην αρκούν οι εικόνες από μόνες τους, θίγει μια - δυο φορές το παράλογο και μάταιο του πολέμου. Μιλά βέβαια για τον συγκεκριμένο πόλεμο (ενδιαφέρον στοιχείο κι αυτό αν αναλογιστούμε ότι το σχόλιο για την γιαπωνέζικη επιθετικότητα γίνεται το 1966 και ενώ είναι γνωστή η συνήθης στρατοκαυλίαση της χώρας αυτής), αλλά προφανώς ο σκηνοθέτης υπονοεί οποιονδήποτε πόλεμο. Και η τόλμη του βέβαια αυξάνεται και με το ερωτικό στοιχείο. Αλήθεια, τι το μεμπτό μπορεί να έχει το να ανακουφίσεις σεξουαλικά έναν ανήμπορο άνθρωπο, κάποιον που ίσως να μη μπορέσει να ξανακάνει έρωτα στη ζωή του;
Ο έρωτας στην κόλαση λοιπόν, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τίτλος του φιλμ. Επέμενα όμως λίγο παραπάνω στο αντιπολεμικό στοιχείο, γιατί αυτό είναι που τελικά με συγκλόνισε περισσότερο. Γι' αυτό άλλωστε και θεωρώ το "Red Angel" μια από τις πιο δυνατές αντιπολεμικές ταινίες που έγιναν ποτέ.

Ετικέτες ,

4 Comments:

Blogger Ιωάννης Moody Λαζάρου said...

Συνταρακτική ταινία! Ήθελα κι εγώ να γράψω αναλυτικά.

Ειδικά στο φινάλε που αναμετρώνται θάνατος (βομβαρδισμοί) και ζωή (ερωτική πράξη) ήταν τόσο μοναδική...

Σεπτεμβρίου 29, 2011 9:54 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Συνταρακτκή όντως. Δεν συμφωνείς όμως ότι βλέπεται δύσκολα, ακριβώς λόγω της ζοφερότητάς της;

Σεπτεμβρίου 30, 2011 6:21 μ.μ.  
Blogger argiris-cinefil said...

Όπως πάντα πολύ όμορφα τα κείμενά σου, διαποτισμένα με σκέψεις και προβληματισμούς.
Δεν την έχω δει όπου θέλω να την δω σαν τρελός διότι τρελαίνομαι για αντιπολεμικές ταινίες και πόσο δε μάλλον για μια τόσο ιδιαίτερη ταινία σαν κι αυτή. Το "Ο Τζόνι Πήρε το Όπλο του" μεγάλο αριστούργημα.

Όσο για τον ιδιαίτερο αυτό Ιάπωνα σκηνοθέτη πολύ πρόσφατα διάβασα ένα αφιέρωμα που είχε το περιοδικό Σινεμά για αυτόν και εντυπωσιάστηκα. Από πολλούς αυτή η ταινία θεωρείται ως η κορυφαία του.

Οκτωβρίου 01, 2011 3:52 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Ευχαριστώ πολύ.
Απο τις 3 ταινίες του που έχω δει, είναι μάλλον η καλύτερη, με την έννοια ότι, ενώ σε άλλες κάνει "σκηνοθετικές τσαπατσουλιές" και παίζει με το κιτς στοιχείο (πιθανον άθελά του) - επισημαίνοντας πάντως ότι ο προβληματισμός πάντα υπάρχει στα φιλμ του - στο Red Angel είναι και σκηνοθετικά καλός, δίχως δηλαδή να είναι κάπως άτεχνος όπως αλλού.

Οκτωβρίου 01, 2011 4:33 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker