Πέμπτη, Φεβρουαρίου 07, 2008

ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΠΟΘΟΥ


Το 1987 ο Pedro Almodovar γυρίζει τον "Νόμο του Πόθου", μια από τις σχετικά άγνωστες ταινίες του. Σχετικά άγνωστος εκτός Ισπανίας ήταν βέβαια και ο ίδιος την εποχή εκείνη. Ωστόσο και στο φιλμ αυτό διαγράφονται σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του σκηνοθέτη.
Πρόκειται για ένα απόλυτα gay δράμα (είναι χαρακτηριστικό ότι η βασική γυναικεία παρουσία, η Κάρμεν Μάουρα, ερμηνεύει όχι μια γυναίκα, αλλά μια τρανσέξουαλ). Πάθη, μοιραία ενίοτε, φόνοι, ίντριγκες, ερωτευμένοι (με αγόρια φυσικά) σκηνοθέτες - ένα alter ego του ίδιου του Almodovar; - συνθέτουν μια ταινία που, ενώ ξεκινά σαν έντονα ερωτική, εξελίσσεται βαθμιαία σε ένα είδος ιδιόρυθμου αστυνομικού φιλμ, με μια α λα Χίτσκοκ πλοκή, με τον ήρωα - σκηνοθέτη να κατηγορείται άδικα και να πασχίζει να αποδείξει την αθωότητά του.
Είπα στην αρχή ότι "διαγράφονται σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του σκηνοθέτη". Το "σχεδόν" το έβαλα επειδή, ενώ πρόκειται για μία τυπικά αλμοδοβαρική ταινία, διαφέρει από τις περισσότερες άλλες του αφού λείπει το χιούμορ. Πράγματι, τα πάντα εδώ αντιμετωπίζονται σοβαρά. Σε άλλα του φιλμ, ακόμα κι αν δεν ξεκαρδίζεται κανείς στα γέλια, υπάρχει όλη αυτή η υπερβολή, το πανταχού παρόν κιτς, οι τόσο τραβηγμένες καταστάσεις, που προκαλούν γέλιο μέσα στα δράματα που περιγράφουν. Στον "Νόμο του Πόθου" (όπως και στο κοντικό χρονικά "Matador") το στοιχείο αυτό λείπει εντελώς.
Προσωπικά δεν τη θεωρώ κακή ταινία, ούτε όμως και μία από τις σημαντικές ενός μεγάλου δημιουργού. Πιστεύω ότι ο Almodovar "απογειώνεται" πραγματικά από τις "Γυνάικες στα πρόθυρα..." και μετά. Ωστόσο, ξαναλέω, δεν είναι και κάτι που δεν βλέπεται. Και, ως κερασάκι στην τούρτα, διαθέτει και τον προ Χόλιγουντ Αντόνιο Μπαντέρας σε ρόλο ψυχωτικού gay δολοφόνου...

Ετικέτες ,

2 Comments:

Blogger dunno said...

ειναι η λιγοτερο αγαπημενη ταινια ενος απο του πιο αγαπημενους μου σκηνοθετες ολων των εποχων.την λατρευω ομως κι αυτην γιατι βλεπεις ποσο τον βοηθησε να ωριμασει στην συνεχεια, και γιατι βλεπεις ολα τα καθοριστικα στοιχεια του να γενιουνται εδω και να μεγαλωνουν στην συνεχεια.

και φυσικα η κινηματογραφικη και μουσικη αναβιωση της Chavela Vargas φερνει την ταινια και τον Pedro ακομα πιο κοντα στην καρδια μου

Que Vive Pedro

Φεβρουαρίου 09, 2008 12:09 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Ιδιαίτερα με την παρατήρηση "βλεπεις ολα τα καθοριστικα στοιχεια του να γενιουνται εδω και να μεγαλωνουν στην συνεχεια." Πράγματι, παρά την έλλειψη χιούμορ, είναι η πρώτη αληθινά αλμοδοβαρική ταινία, όπως θα αντιλαμβανόμαστε τον όρο αυτό στη συνέχεια.

Φεβρουαρίου 09, 2008 3:41 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker