Παρασκευή, Ιανουαρίου 18, 2008

"ΔΙΑΒΟΛΟΓΥΝΑΙΚΕΣ" ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΥΑΡ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΡΟΜΟΥ


Το 1955 ο Henri-Georges Clouzot γυρίζει την άλλη (εκτος από το "Μεροκάματο του φόβου") μεγάλη ταινία του, τις "Διαβολογυναίκες" (Les Diaboliques). Πιστεύω ότι μέχρι σήμερα η ταινία διατηρεί αναλλοίωτη τη γοητεία, το μυστήριο και τα διφορούμενα στοιχεία της. Ξεκινά σαν ένα σκοτεινό και παράδοξο φιλμ νουάρ. Παράδοξο, αφού σύζυγος και ερωμένη αποφασίζουν από κοινού να σκοτώσουν τον καταπιεστικό, βάναυσο σύζυγο / εραστή. Από ένα σημείο και πέρα όμως μεταλάσσεται σε σχεδόν ταινία τρόμου, μεlταφυσικό στοιχείο να έχει κυρίαρχη θέση στην ιστορία. Κι όλα αυτά ενώ και το σασπένς, μάστορας του οποίου αναδεικνύεται και πάλι ο Clouzot (αυτή τη φορά αστυνομικής υφής) ανεβαίνει με κάθε λεπτό που περνά.
Πάνω σ' αυτόν τον ασυνήθιστο καμβά πλέκονται, κάτω από το κυρίαρχο μοτίβο του "εγκλήματος και της τιμωρίας", κάμποσα ερωτήματα και διφορούμενα στοιχεία: Είναι αληθινό ή κατασκευασμένο το μεταφυσικό στοιχείο; Ποια είναι η πραγματική σχέση των δύο γυναικών; Μήπως ουσιαστικά πρόκειται για μια λεσβιακή ιστορία; Και βέβαια, διάφορα ηθικά ερωτήματα: Έχουν δικαίωμα να δολοφονήσουν τον καταπιεστικό γυμνασιάρχη, έστω κι αν πρόκειται σαφώς για κάθαρμα ή ο φόνος οποιουδήποτε, ακόμα και του χειρότερου ανθρώπου, είναι απαγορευμένος; Ή, αν θέλετε, μπορεί να κερδηθεί η πολυπόθητη ελευθερία μέσα από μια αποτρόπαιη πράξη; Και αν αυτή συμβεί ποιες είναι οι συνέπειες; Ποιός είναι ο ρόλος των τύψεων; Ταυτόχρονα σκιαγραφείται το κλειστό, άχαρο και υποκριτικό περιβάλλον τόσο του σχολείου όσο και της κοινωνίας που το περιβάλλει, στις λίγες σκηνές που συμβαίνουν έξω απ' αυτό.
Την ατμοσφαιρικότητα της ταινίας ανεβάζει η ασπρόμαυρη φωτογραφία και, κυρίως, η επιλογή των χώρων. Το αχανές, δαιδαλώδες σχολείο με τους εσώκλειστους μικρούς μαθητές αποτελεί ιδανικό χώρο για την ανάπτυξη των στοιχείων του θρίλερ, που κορυφώνεται με την τελική, ανοιχτή σε αναγνώσεις σκηνή. Γενικά νομίζω ότι δίκαια κατέχει τη θέση μιας από τις κλασικές ταινίες του γαλικού σινεμά.

Ετικέτες ,

3 Comments:

Blogger theachilles said...

Ταινιάρα!! Πλήρως πεσιμιστική για το ανθρώπινο είδος (και καλά κάνει) και με το σασπένς (=εκκρεμότητα της δράσης) να λαμβάνει εδώ τέλειο χειρισμό. Η φωτογραφία του Thirard άψογη.

Ιανουαρίου 20, 2008 6:38 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Συμφωνώ απόλυτα. Θεωρώ πάντως το "Μεροκάματο του φόβου" ακόμα πιο πεσιμιστικό.
Άσχετο: Πάντοτε χαίρομαι όταν συναντώ κόσμο που ξέρει και εκτιμά αρχαίες ταινίες. Το να συζητάς για την "Ομίχλη" ή τον "Τζέσε Τζέιμς" είναι προφανές αφού έίναι πρόσφατες. Στις παλιές και άγνωστες στον πολύ κόσμο φαίνεται όμως ο σινεφίλ...

Ιανουαρίου 20, 2008 7:03 μ.μ.  
Blogger theachilles said...

Διακρίνω μια κολακεία για μένα στα λόγια σου, θα τη δεχτώ γιατί την έχω ανάγκη αυτόν τον καιρό, χιχι!
Αμοιβαία η εκτίμηση φίλε μου, για αυτό και επισκέπτομαι συχνά τα μέρη σου.

Ιανουαρίου 20, 2008 8:44 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker