Σάββατο, Δεκεμβρίου 22, 2007

Ο ΑΛΛΟΠΑΡΜΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ WOYZECK


Το 1979 ο Werner Herzog συνεργάζεται και πάλι με τον ηθοποιό - φετίχ του, τον Κλάους Κίνσκι, για τη μεταφορά στην οθόνη του γνωστού θεατρικού έργου του Georg Buchner "Woyzeck".
Ακόμα μια "στοιχειωμένη" περίπτωση ανθρώπου, ο ομώνυμος ήρωας είναι ένας φτωχός στρατιώτης με άχαρη ζωή, που ζει σε μια όμορφη και ήσυχη μικρή πόλη και έχει μια νέα γυναίκα και μικρό παιδί. Όλη αυτή όμως η φαινομενική ηρεμία μόνο πρόχειρα μπορεί να καλύψει τα "φαντάσματα" που στοιχειώνουν τον ήρωα και ό,τι άλλο υποβόσκει. Ο Βόιτσεκ είναι αυτό που λέμε "ασταθής", ονειροπαρμένος, κάπως "στα όρια". Ακούει φωνές και φαντάζεται πράγματα, κρύβει μέσα του φόβους για διάφορα κοινά πράγματα... Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν όλα αυτά είναι "εκ γενετής" ή αν προέρχονται από το καταπιεστικό και πνιγηρό περιβάλλον της καθημερινότητάς του. Πράγματι ο αξιωματικός τον οποίο υπηρετεί, ασυνήθιστη προσωπικότητα και ο ίδιος, τον καταπιέζει ασκώντας - σε σχεδόν σαδιστικό βαθμό - όσο περισσότερη εξουσία μπορεί πάνω του, στην οποία βέβαια ο Βόιτσεκ είναι αδύνατο να αντιδράσει. Από την άλλη ένας γιατρός τον θεωρεί κάτι σαν πειραματόζωο και τον μελετά ή τον υποβάλλει σε διάφορα τεστ, ταπεινώνοντάς τον κι αυτός συχνά. Η δε γυναίκα του τον απατά με νέους και όμορφους αξιωματικούς. Έτσι, σωματικά και ψυχικά τσακισμένος, ο Βόιτσεκ, έρμαιο ήδη των "ανωτέρων" του καιμιάς άκαμπτης κοινωνικής ιεραρχίας, γίνεται βαθμιαία και έρμαιο της τρέλας του που μεγαλώνει, έως την τραγική κατάληξη.
Αυτό που νομίζω ότι κυρίως μένει στον θεατή είναι η αληθινά στοιχειωμένη ερμηνεία του Κίνσκι, που είναι ιδανικός για τον ρόλο. Συνολικά όμως η ταινία μου αρέσει λιγότερο από άλλες του Herzog, καθώς οι θεατρικές της καταβολές είναι πασιφανείς: Δράση που περιορίζεται σε λίγους χώρους (όχι βέβαια ότι είναι υποχρεωτικά κακό αυτό), συχνοί μονόλογοι και "θεατρικοί" διάλογοι. Πρόκειται για προσωπική γνώμη βέβαια, καθώς πολλοί την θεωρούν μεγάλη ταινία. Πέραν της δικής σας γνώμης όμως, αξίζει να το δει κανείς λόγω του Κίνσκι.

Ετικέτες ,

3 Comments:

Blogger theachilles said...

Μεγάλος Herzog φίλε μου, πελώριος. Και ο Klaus είναι μορφή επιβλητικότατη όποιον ρόλο και να ενσαρκώνει (θα έκανα σύγκριση μόνο με έναν Welles). Το Woyzeck είναι εξαιρετικά ιδιόρρυθμο, με γραφή άκρως μοντερνιστική. Ο Herzog υπηρετεί το έργο ενός εκ των ινδαλμάτων του (κατά δήλωση του ιδίου), εξερευνώντας την καταπίεση, το κακό που ενυπάρχει στον άνθρωπο και την πολιτική ως αναγωγή στο σύνολο.

Δεκεμβρίου 23, 2007 3:05 μ.μ.  
Blogger zubizabata said...

Ο μεγαλύτερος, όχι απλά μεγάλος

Δεκεμβρίου 23, 2007 9:40 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Συμφωνώ. Χαίρομαι πολύ που ο Herzog έχει ακόμα θαυμαστές στην Ελλάδα και εξακολουθεί να "ανακαλύπτεται". Μη ξεχνάτε ότι, εκτός της πρόσφατης "αρκούδας", έχει να προβληθεί κανονικά σε αίθουσα ταινία του κοντά 20 χρόνια!

Ιανουαρίου 03, 2008 9:16 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker