Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 14, 2020

ΕΝΑ ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΟ ῾ΚΛΌΥΒΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ῾



Το 1978 ταινίες με γκέι (και μάλιστα κωμωδίες με τις οποίες θα μπορούσε οποιοσδἠποτε να διασκεδάσει  - άρα με maistream στόχους) δεν ήταν και πολύ συνηθισμένες. Τότε όμως γυρίζεται από τον Edouard Molinaro το αυθεντικό γαλικό ῾Κλουβί με τις Τρελές῾, πολύ καλύτερο βέβαια από το αμερικάνικο ριμέικ (όπως συμβαίνει συνήθως δηλαδή με τα πρωτότυπα και τα ριμέικ).
Ο straight γιος ενός γκέι, ο οποίος γκέι συζεί χρόνια με τον σύντροφό του και είναι μάλιστα ιδιοκτήτης γνωστου μπαρ με τραβεστί και με ανάλογο σόου, αποφασίζει να παντρευτεί στα 20 του. Έλα ντε όμως που ο πατέρας της νύφης είναι ένας ομοφοβικός εθνικιστής ακροδεξιός βουλευτής με ζάπλουτη αριστοκράτισα σύζυγο και αμφότεροι επιθυμούν διακαώς να γνωρίσουν την οικογένεια του υποψήφιου γαμπρού τους; Φυσικά στο στρατόπεδο του γαμπρού θα επικρατήσει πανικός και το τι θα συμβεί μετά... θα το δείτε μόνοι σας.
Πραγματικά διασκεδαστικό φιλμ, ξεκαρδιστικό σε κάποια σημεία, δεν έχει χάσει, νομίζω, ούτε ίχνος από την αρχική σπιρτάδα του. Οι Ούγκο Τονιάτσι και Μισέλ Σερό είναι απολαυστικοί στους βασικούς ρόλους του γκέι μεσήλικου ζεύγους και οι αστείες καταστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Πολλοί, με τη σημερινή ματιά όμως και από τη σύγχρονη οπτική γωνία, έχουν κατηγορήσει την ταινία ότι ῾῾ἁναπαράγει τα γκέι στερεότυπα῾῾, ότι῾῾βγάζει γέλιο από τη γκέι συμπεριφορά῾῾ κλπ. Αλήθεια είναι. Νομίζω όμως το κάνει καλόκαρδα, δίχως να προσβάλει κανέναν και με σαφή συμπάθεια προς τους ομοφυλόφιλους ήρωές της. Άλλωστε ο μαλάκας της ταινίας είναι σαφέστατα ο ακροδεξιός βουλευτής και αυτό γίνεται από την πρώτη στιγμή όσο πιο ξεκάθαρο είναι δυνατόν. Έχουμε λοιπόν και μια πρὤιμη οξεία κριτική προς τα σχετικά κόμματα και την αδίστακτη υποκρισία τους (θα καταλάβετε τι εννοώ αν το δείτε) και μάλιστα σε εποχές που τέτοια κόμματα ουδόλως αποτελούσαν απειλή όπως σήμερα. Γενικά η απόλυτη αποδοχή κάθε (σεξουαλικής) συμπεριφοράς αποτελεί το μότο του φιλμ.
Τέλος πάντων, νομίζω ότι ακόμα κι αν κάπιοι ενοχληθούν, οι περισσότεροι θα απολαύσουν μια ταινία που καθόλου δεν έχει γεράσει μετά τόσα χρόνια.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker