Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2007

ΚΑΙ ΑΡΟΥΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΣΕΦ


Το Ratatouille (2007) των Brad Bird και Jan Pinkava, συμπαραγωγή της αυτοκρατορίας Disney με την ιδιοφυή Pixar, είναι από τα καλά σύγχρονα κινούμενα σχέδια, τα τρισδιάστατα, κομπιουτερέ κλπ. Παρά το ότι σε γενικές γραμμές μάλλον βαριέμαι το είδος αυτό, εδώ έχουμε να κάνουμε με πολύ καλό δείγμα.
Η παράξενη ιστορία του πανέξυπνου αρουραίου που αρνείται να τρώει σκουπίδια, όπως όλοι της φυλής του, αλλά είναι γεννημένος γκουρμέ και ονειρεύεται να γίνει μεγάλος σεφ, δίνει την ευκαιρία για θαυμάσιες και ενίοτε πολύ αστείες ιδέες, για άφθονη, καλογυρισμένη δράση και αφήνει και χώρο για "μηνύματα". Περιττό νομίζω να πούμε ότι η τεχνική (κίνηση, χρώματα κλπ.) είναι άψογη. Εξαιρετικά τα κυνηγητά, καθημερινά στη ζωή των αρουραίων, που δίνουν απρόσμενο σασπένς στο φιλμ. Επίσης, παρά το ότι πρωταγωνιστούν αρουραίοι (ναι, αυτοί ακριβώς οι βρωμεροί των υπονόμων), οι οποίοι δεν έχουν ανθρωποποιηθεί όπως π.χ. ο Μίκι Μάους, αλλά διατηρούν όλη την... αρουραιότητά τους τοσο σαν εμφάνιση όσο και σαν συνήθειες και τρόπο ζωής, είναι σίγουρο ότι η ταινία θα σας ανοίξει την όρεξη με όλα αυτά τα περί πανόστιμων φαγητών και υψηλής μαγειρικής που διαθέτει. Όσο για μια μικρή κοιλιά που νομίζω ότι κάνει κάπου στο μέσον... μικρό το κακό. Σύντομα η δράση επανέρχεται δριμύτερη και το τέλος είναι απολαυστικό.
Θετικό και το "μήνυμα" που λέγαμε: Η ταινία μιλά ξεκάθαρα για την αποδοχή των ιδιαιτεροτήτων του καθενός, απορρίπτει κάθε ρατσισμό και υποστηρίζει με θέρμη ότι οποιοσδήποτε, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, μπορεί να διαθέτει σπάνια χαρίσματα. Μακάρι τα σύγχρονα, συχνά ξενέρωτα, κινούμενα σχέδια να ήταν πάντα τόσο καλά.

Ετικέτες , ,

7 Comments:

Blogger Pan said...

Μήπως τυχάνει να είσαι κριτικός κινηματογράφου; Εξαιρετική η ανάλυση της ταινίας που.

Οκτωβρίου 04, 2007 8:50 μ.μ.  
Blogger Pan said...

Χμμμ. Λανθασμένη ερώτηση. Μπορείς να την αγνοήσεις.

Οκτωβρίου 04, 2007 8:54 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Πάντως δεν είμαι κριτικός. Απλώς βλεπω πολύ σινεμά (παλαιόθεν).

Οκτωβρίου 05, 2007 6:26 μ.μ.  
Blogger kioy said...

Αυτό το animation μιλάει στην κοιλιά, μιλάει στο μυαλό, έχει εξαιρετική γραφή, επαναστατική δομή, αν και δεν αποτραβιέται πλήρως από τις παραδοσιακές αρχε΄ς του ωραιοποιημένου ρομαντισμού!
Νομίζω πάντως πως ίσως βρήκαμε το animation oscar της χρονιάς!

Οκτωβρίου 07, 2007 11:31 π.μ.  
Blogger vandimir said...

Χμμμ... Όχι ακόμα. Η Percepolis (εντελώς άλλου κλίματος βεβαίως) είναι πολύ καλή και περιμένω με αγωνία τα Tales from the Earth Sea του υιού Μιγιαζάκι και Kirikou et les betes sauvages του υπέροχου Μισέλ Οσελό (Ashmar et Azul).

Οκτωβρίου 07, 2007 7:28 μ.μ.  
Blogger Πρά-ακ said...

Απο τις καλύτερες φέτος, αλλά και απο τις καλύτερες της Pixar!

Οκτωβρίου 10, 2007 4:07 π.μ.  
Blogger vandimir said...

Αναμφισβήτητα θα είναι από τις καλύτερες της χρονιάς. Δεν το συζητώ. Απλώς, κρατάω ακόμα "πισινή" για το αν θα είναι Η καλύτερη.

Οκτωβρίου 10, 2007 5:50 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker