Σάββατο, Αυγούστου 31, 2024

"ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΠΡΑΣΙΝΟ" Ή ΠΩΣ ΝΑ ΣΙΧΑΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ


Η Coline Serreau είναι Γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης. Από το 1977 ως το 2015 έχει γυρίσει πολλές ταινίες και έχει παίξει σε κάποιες. Το 1996 γυρίζει την κωμωδία / σάτιρα επιστημονικής φαντασίας "La Belle Verte" (Beautiful Green ο αγγλικός τίτλος) με πρωταγωνιστές την ίδια και τον Βενσάν Λιντόν, ενώ σε μικρότερο ρόλο εμφανίζεται και η νεότατη τότε (και πανέμορφη) Μαριόν Κοτιγιάρ.

Σε έναν μακρινό πλανήτη οι κάτοικοι ζουν σε απόλυτη αρμονία με τη φύση μια απλή αγροτική ζωή. Φυτοφαγία, καταπράσινα λιβάδια, κοινοκτημοσύνη και απόλυτη δημοκρατία. Η ζωή τους μοιάζει απλοϊκή, αλλά στην ουσία ζουν σε μια ουτοπία, ενώ διαθέτουν αθέατη υψηλή τεχνολογία : Μπορούν ανά πάσα στιγμή να μεταφερθούν οπουδήποτε αλλού στο σύμπαν και να επικοινωνούν με τον πλανήτη τους με τηλεπάθεια. Η ηρωίδα πρέπει να πάει στη γη για να φέρει πίσω μια αναφορά για το τι συμβαίνει εκεί. Προσγειώνεται λοιπόν στο Παρίσι... και το ένα σοκ διαδέχεται το άλλο...

Σάτιρα της σύγχρονης ζωής στις πόλεις, η ταινία κριτικάρει και καυτηριάζει μια σειρά από πράγματα που καθημερινά βιώνουμε ή πράττουμε, ενώ θα ήταν αδιανόητο να υπάρχουν σε μια ουτοπική κατάσταση : Από την πλήρη απομάκρυνση από τη φύση και τη ζωή σε τεχνητό περιβάλλον ως τη μόλυνση και την κρεοφαγία, από τη βία, το άγχος και το πολιτικό σύστημα μέχρι τις καθημερινές σχέσεις... Στόχος είναι να δούμε με άλλο, "παρθένο" μάτι καθημερινές ενέργειές μας και να κατανοήσουμε πόσο ηλίθιες ή / και επιζήμιες είναι. Αν κανείς το καταφέρει, πιθανόν θα απορρίψει όλο τον μέχρι τότε τρόπο ζωής του. 

Χιούμορ, κάποιο σασπένς και "γλυκιά" ατμόσφαιρα συνθέτουν μια ταινία που μοιάζει μεν απλοϊκή και υποστηρικτική σε μια απόλυτα χίπικη άποψη για τη ζωή και την ευτυχία (τα 90ς άλλωστε βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο απόγειο της χίπικης κουλτούρας απ' όσο η σημερινή εποχή), ωστόσο καταφέρνει να πει κάποιες απλές αλήθειες που ίσως πολλοί από εμάς δεν έχουν καν σκεφτεί.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker