Πέμπτη, Ιανουαρίου 29, 2015

Ο ΤΟΥΡΙΝΓΚ, ΤΟ "ΑΙΝΙΓΜΑ", Η ΜΙΜΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ

Ποιος ήταν ο Άλαν Τούρινγκ; Ιδιοφυής μαθηματικός, μοναχικός, αντικοινωνικός, μάλλον αλαζονικός τύπος, ομοφυλόφιλος, θεωρείται ο "πατέρας" των ηλεκτρονικών υπολογιστών και - είναι αλήθεια αυτό - κατά κάποιον τρόπο χάρη σ' εκείνον οι Σύμμαχοι κέρδισαν τον πόλεμο ενάντια στους ναζί. Αυτό συνέβη επειδή η ομάδα του κατάφερε να σπάσει τον περίφημο και θεωρούμενο "άσπαστο" κώδικα των γερμανών "Enigma" κι έτσι οι Σύμμαχοι υπέκλεπταν τα μηνύματα (δίχως ποτέ να το αντιληφθούν οι εχθροί) και επιχειρούσαν ανάλογα.
Μυθιστορηματική προσωπικότητα λοιπόν, ήταν φυσικό να βρει το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη. Το 2014 ο νορβηγός Morten Tyldum γυρίζει "Το Παιχνίδι της Μίμησης" (The Imitation Game) και βαδίζει ολοταχώς προς τα Όσκαρ. Η ταινία παρακολουθεί τον Τούρινγκ σε τρεις φάσεις της ζωής του: Στα εφηβικά του χρόνια στο σχολείο, κατά τη διάρκεια του πολέμου και στον αγώνα του να σπάσει τον κώδικα (το μεγαλύτερο μέρος) και στα τραγικά γι' αυτόν χρόνια των αρχών της δεκαετίας του 50. Η αφήγηση δεν είναι γραμμική, αλλά κινείται μπρος - πίσω στο χρόνο.
Βρήκα το αποτέλεσμα πολύ ενδιαφέρον (και σας το λέει κάποιος που συνήθως βαριέται τις κινηματογραφικές βιογραφίες). Η ταινία κατορθώνει νομίζω να έχει διαρκές σασπένς, καθώς παίζει με τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, με την απόρριψη του ιδιοφυούς μαθηματικού (αλλά μάλλον αντιπαθούς τύπου) από κάποιους από τους ανωτέρους του και βέβαια με το διαρκές παιχνίδι των διπλών ταυτοτήτων (κατάσκοποι και διπλοί κατάσκοποι, ίντριγκες όλο και πολυπλοκότερες, μυστικά που κρύβονται ή - επίτηδες - αποκαλύπτονται, με σκοπό πάντα να επιτευχθεί ο "μεγάλος στόχος"). Το παιχνίδι αυτό παίζεται και στις προσωπικές ζωές των ηρώων (του Τούρινγκ που πασχίζει να κρύψει την ομοφυλοφιλία του, της κοπέλας, αλλά και όλων όσων δουλεύουν στο project,  που κρύβουν την αληθινή φύση της δουλειάς τους, των κατασκόπων κλπ.). Τελικά το φιλμ γίνεται μια μελέτη των ποικίλων αποκρύψεων, παραλλαγών, ψευδών ρόλων, "κρυπτογραφημένων" συμπεριφορών που αναγκάζονται οι άνθρωποι να υιοθετούν στη ζωή τους. Και, πολύ πιο εμφανώς, διακηρύσσει την ανάγκη αποδοχής κάθε λογής διαφορετικότητας, η οποία μάλιστα εδώ δεν είναι απλώς ζήτημα (αυτονόητου) σεβασμού, αλλά καταλήγει να έχει ευεργετικά  αποτελέσματα στο κοινωνικό σύνολο.
Φυσικά ο παράδοξος, κλειστός και μπλοκαρισμένος χαρακτήρας του ήρωα σκιαγραφείται ανάγλυφα, ενώ ο Μπένεντικτ Κάμπερματς είναι πολύ καλός. Χολιγουντιανό βεβαίως, αν και σχετικά τολμηρό, με κάποιες σεναριακές ευκολίες και παραχωρήσεις, αλλά από τα καλά δείγματα του σύγχρονου mainstream αμερικάνικου σινεμά. Νομίζω τουλάχιστον.

Ετικέτες ,

4 Comments:

Blogger argiris-cinefil said...

Κι εγώ τις βαριέμαι τις βιογραφικές ταινίες ωστόσο αυτή με κράτησε από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό κυρίως λόγω της εξαιρετικής αφηγηματικής ροής, της αρκετά καλής σκιαγράφησης του κεντρικού χαρακτήρα (κάτι πολύ σημαντικό για εμένα για αυτού του είδους ταινίες), του καλογραμμένου σεναρίου και της καλής σκηνοθεσίας.

Εγώ όμως αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι η άθλια αντιμετώπιση που είχε από την ίδια του την χώρα που του συμπεριφέρθηκαν σαν ένα σκουπίδι, σε έναν άνθρωπο του οποίου η συνεισφορά του στην ανθρωπότητα είναι ανυπολόγιστη.

3,5/5: Αρκετά καλή

Ιανουαρίου 29, 2015 12:48 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Αυτό που λες είναι σίγουρο. Ωστόσο, πέραν της άθλιας συμπεριφοράς σε έναν ευεργέτη, είναι συγκλονιστικό το πώς φερόνταν στους ομοφυλόφιλους γενικότερα. Σε αρκετές χώρες (δυτικές και "προχωρημέενς" εννοώ) θεωρούνταν ποινικό αδίκημα έως σχετικά πρόσφατα (έως τις δεκαετίες του 60 ή 70).
Μου φαίνεται αδιανόητο να ποινικοποιείται η όποια σεξουαλική συμπεριφορά.

Ιανουαρίου 29, 2015 5:01 μ.μ.  
Blogger argiris-cinefil said...

Και πέρα από την ποινικοποίηση (όπου όντως είναι αδιανόητο) εγώ σοκαρίστηκα από το γεγονός ότι τους έδιναν δυο επιλογές: ή πήγαιναν φυλακή ή (άκουσον άκουσον) τους έβαζαν σε ένα πρόγραμμα όπου τους έδιναν φάρμακα για να θεραπεύσουν την “αρώστιά” τους με συνέπεια να έχουν βλαβερές παρενέργειες στον οργανισμό τους. Αυτό κι αν είναι αδιανόητο.

Ιανουαρίου 30, 2015 11:52 π.μ.  
Blogger vandimir said...

Όντως! Ουσιαστικά τους καθιστούσαν ανικανους!

Ιανουαρίου 30, 2015 4:19 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker