ΕΚΕΙΝΟΙ "ΦΙΛΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ". ΕΜΕΙΣ, ΤΙ ΦΤΑΙΜΕ;
Για το "Φίλοι για πάντα" (Bronzes 3) του Patrice Leconte δεν έχω τίποτα θετικό να πω. Πρόκειται για μια απίστευτα χοντροκομένη φαρσοκωμωδία, που θυμίζει αντίστοιχες του παλιού ελληνικού σινεμά, πλην όμως αρκετά χειρότερη, αφού λείπουν οι σπιρτόζικες ατάκες που χαρακτήριζαν τις τελευταίες. Τρίτη συνέχεια της πρώτης μεγάλης επιτυχίας του Λεκόντ "Les Bronzes" πίσω στα 1978, σάρωσε τα ταμεία στη Γαλλία και έγινε η επιτυχία της χρονιάς εκεί, πράγμα που το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι (και) οι Γάλλοι - ή τουλάχιστον μεγάλο μέρος τους - διαθέτουν κακό γούστο.
Οι γερασμένοι πλέον ήρωες της πρώτης ταινίας λοιπόν, 28 χρόνια μετά, στα 50φεύγα τους, πάνε διακοπές, αλλάζουν (ή προσπαθούν να αλλάξουν) ερωτικούς παρτενέρ, κάνουν πλήθος από γκάφες, κάνουν επίσης εξαιρετική επίδειξη κιτς (καμία σχέση με Almodovar, μην πάει εκεί το μυαλό σας) και, αντί γέλιου, προκαλούν μάλλον αισθήματα θλίψης για την εσωτερική και εξωτερική κατάντια τους.
Το πιό απίστευτο στο φιλμ δεν είναι οι τόννοι κακογουστιάς που προαναφέραμε (και οι οποίες ούτε χαμόγελο δεν κατάφεραν να μου αποσπάσουν), αλλά το ότι έχει γυριστεί από τον Πατρίς Λεκόντ - αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που την είδα - ο οποίος παλιότερα μας έχει δώσει εξαιρετικά τρυφερές και λεπτές (σχεδόν πάντοτε όμως με πολύ χιούμορ) ταινίες, από τον "Εραστή της Κομώτριας", το "Tango" και τους ξεκαρδιστικούς "Αρχιδούκες", μέχρι τον σχετικά πρόσφατο "Άνθρωπο του τρένου". O Tempora o Mores!
Ετικέτες "Bronzes 3 (les)" (2006), Leconte Patrice
3 Comments:
Είναι όντως τόσο κακό; Γύρισε τόσο κακή ταινία ο Πατρίς Λεκόντ; Σε εμπιστεύομαι όμως γιατί σου άρεσαν οι προηγούμενές του (η δική μου αγαπημένη είναι "Ο Άνθρωπος του τρένου"). Στη Θεσσαλονίκη βγήκε αυτήν την εβδομάδα και ήμουν έτοιμος να την δω σε θερινό. Τώρα με προβληματίζεις για το αν τελικά θα πάω...
Απαντώ με καθυστέρηση, γιατί μόλις επέστρεψα από το πρώτη φάση διακοπών. Ναι, είναι όντως τόσο κακή, και σου το λέει ένας φαν του Λεκόντ. Ίσως να μη ξέρεις ότι ο Λ. ξεκίνησε το 1978 ως σκηνοθέτης φτηνών φαρσοκωμωδιών (η πρώτη ήταν το Νο 1 της εν λόγω ταινίας), αλλά πολύ σύντομα "βρήκε τον εαυτό του" και έγινε ο Λ. που ξέρουμε και αγαπάμε. Τώρα, προφανώς για εμπορικούς - οικονομικούς λόγους, γύρισε στο αρχικό "είδος" του, και όντως κατάφερε, από αποψη εισητηρίων πάντα, να "ξεσκίσει" στη Γαλλία.
Enjoyed a lot!
» » »
Δημοσίευση σχολίου
<< Home