Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2007

"ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΑΧΤΙΔΕΣ" ΠΟΥ ΤΙΝΑΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ


Υπάρχουν πολλές ταινίες που σαρκάζουν / γελοιοποιούν / καυτηριάζουν / ανατινάζουν τα αμερικάνικα (κυρίως) πρότυπα, καθώς κι εκείνο το πολύπαθο "αμερικάνικο όνειρο", το οποίο, ούτως ή άλλως, ουδείς φαίνεται να πιστεύει πλέον στην εποχή του Μπους, των Δίδυμων Πύργων και του Ιράκ. Το Little Miss Sunshine πάντως, των πρωτοεμφανιζόμενων και μέχρι πρότινος δραστήριων βιντεοκλιπάδων Jonathan Dayton και Valerie Faris, μου φάνηκε από τις πιο πετυχημένες του είδους.
Επίκεντρο μια δυσλειτουργική, παλαβή οικογένεια (η οικογένεια εξ άλλου αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των ταινιών που λέγαμε): Ένας ανεκδιήγητος πορνόπαπος, ένας πατέρας που πιστεύει ακόμα - ηλιθιωδώς - στον αμερικάνικο τρόπο ζωής, ένας γκέι και καταθλιπτικός θείος, ένας γιος που διαβάζει Νίτσε και έχει πάρει... όρκο σιωπής, μια σαλταρισμένη μάνα που πασχίζει να ισορροπήσει ανάμεσα σ' όλα αυτά, μια 7χρονη κόρη που όνειρό της είναι να κερδίσει σε κάποια παιδικά καλλιστεία... Και συγχρόνως, ένα road movie που είναι σπαραχτικό και πολύ αστείο ταυτόχρονα, μέχρι την τελική, απόλυτα ανατρεπτική κατάληξη.
Τα όνειρα όλων καταστρέφονται με ποικίλους τρόπους. Κανείς από τα μέλη δεν θα πετύχει αυτό που θέλει, κι ωστόσο το ταξίδι θα τους φέρει κοντά με τρόπους αναπάντεχους. Η σύγχρονη, μικροαστική Αμερική βάλλεται πανταχόθεν, όχι μόνο λόγω της πλήρους αποτυχίας των μελών ατομικά και της οικογένειας συνολικά, αλλά και μόνο με την ανελέητη κατάδειξη της κακογουστιάς και του κιτς που κυριαρχούν, με αποκορύφωμα τα απίστευτα παιδικά καλλιστεία, που μόνο απόλυτη φρίκη μπορούν να προκαλέσουν σε κάθε στοιχειωδώς σκεπτόμενο άνθρωπο. Πιστεύω ότι ολόκληρη η τελική σκηνή, από τη στιγμή δηλαδή που φτάνουν στον τόπο των καλλιστείων και πέρα, θα σας αφήσει άναυδους με τα όσο θα δείτε, και θα έπρεπε να διδάσκεται ως μάθημα για το τι ΔΕΝ πρέπει να συμβαίνει (σημειωτέον ότι τέτοια καλλιστεία γίνονται όντως και δεν είναι προϊόν άρρωστης φαντασίας). Αυτό άλλωστε κάνει και το ανατρεπτικό φινάλε που προαναφέραμε απόλυτα λυτρωτικό και καλοδεχούμενο.
Ακούστηκαν σοβαρά και εφιαλτικά όλα αυτά; Καθόλου. Είναι δοσμένα με πολύ χιούμορ και σαρκασμό, οπότε ουδείς θεατής πρόκειται να τα βάψει μαύρα. Αντίθετα, νομίζω ότι θα διασκεδάσετε δεόντως.
ΥΓ: "Γιατί να τα βάψω μαύρα;" θα μου πείτε. "Αφού όλα αυτά είναι εντελώς αμερικάνικα και ουδόλως μας αγγίζουν". Ίσως, θα απαντούσα. Όντως τα όσα ανεκδιήγητα συμβαίνουν είναι πολύ αμερικάνικα. Προσέξτε όμως. Έχουμε κι εδώ πετυχημένες Espresso και εξ ίσου πετυχημένα τηλεοπτικά σκατά. Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά όλα αυτά ίσως να είναι πιο κοντά απ' όσο δείχνουν.

Ετικέτες , ,

4 Comments:

Blogger PiKei said...

Κι αναρωτιέται ο μέσος αναγνώστης αυτού του blog, καθότι έχει κι ένα επίπεδο.

"Τι έπαθε ξαφνικά ο VanDim και τα βάζει με τους Espresso; Μήπως είναι κρυπτοσυντηρητικός που θέλει να επιστρέψουμε στα βαριά φλυντζάνια, το παχύ καϊμάκι, τα μπρίκια και τις φουφούδες του Τούρκικου;"

Γιατί όπως είναι λογικό αγνοεί ακόμη και την ύπαρξη της Espresso... (θα θέλαμε!)

Ιανουαρίου 28, 2007 5:20 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

E, τώρα, το να αγνοείς την ύπαρξη της Asspresso και του (τηλεοπτικού) Big Brother (όχι να τα βλέπεις, αυτό μας έλειπε, αλλά να αγνοείς την ύπαρξή τους) φοβάμαι ότι δεν δείχνει υψηλό επίπεδο, αλλά ζωή σε Κρυστάλλινο Πύργο στην κορυφή των Μαγεμένων Βουνών, παρέα με Ξωτικά που τραγουδάνε ξωτικάριες (=άριες των Ξωτικών)...

Πέραν αυτού όμως, μόνο στις φουφούδες και τα μπρίκια; Τον ναργιλέ πού τον πας;

Ιανουαρίου 28, 2007 6:08 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Κι εγώ το βρήκα απολαυστικό αυτό το διαμαντάκι, ίσως επειδή πήγα χωρίς ιδιαίτερη αίσθηση του τι θα δω.

Όσο για το πόσο μακρυά μας είναι, θα μπορούσαμε να μπούμε σε πολύ αναλυτική συζήτηση, αλλά το γεγονός παραμένει ότι ο ευρωπαϊκός λαός που η συμπεριφορά του έχει ξεσηκώσει τα περισσότερα στοιχεία από τον αμερικάνικο τρόπο ζωής και το "αμερικάνικό όνειρο" είμαστε εμείς. Υπάρχει αντίρρηση;

Την καλημέρα μου.

Ιανουαρίου 30, 2007 1:28 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Καλημέρα λοιπόν, με 3 μέρες καθυσττέρηση (συγνώμη γι' αυτό).
Η ταινία είναι μια χαρά και συμφωνούμε προφανώς.
Σε γενικές γραμμές δεν έχω αντίρρηση, ακόμα όμως (ευτυχώς) βλέπω κάποιες μικρές αντιστάσεις στην Ευρώπη (άρα και σε μας) στην πολύ πιο γενικευμένη αμερικάνικη ηλιθιότητα (έπρεπε δηλαδή, για παράδειγμα, να έχουν 3 χρόνια εισβολή και να περάσουν τους 3000 οι νεκροί τους και να είναι ξεκάθαρο ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να τελειώσει, για να ξεσηκωθούν κατά του Μπους που οι ίδιοι ψήφισαν 2 φορές; Πιστεύω ότι στην Ευρώπη θα υπήρχαν, αν μη τι άλλο, πολύ πιο γρήγορες αντιδράσεις).
Αλλά, ξαναλέω, οι αντιστάσεις αυτές και οι διαφορές είναι μικρές και γίνονται όλο και μικρότερες. Απλώς υπάρχουν ακόμα κάπως...

Φεβρουαρίου 03, 2007 1:20 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker